Odustalo se od generalke Pozdrava Suncu

Kako je još u svibnju ove godine najvećim dijelom bio u mraku, Pozdrav Suncu, jedna od najoriginalnijih zadarskih turističkih atrakcija trebao je prema najavama tadašnjeg dogradonačelnika Dražena Grgurovića krajem ove godine, odnosno u studenom ili prosincu, biti zatvoren na mjesec dana zbog kompletne reparacije. Kako je tada rekao, instalacija je bila eksperimentalni projekt kako za sam Grad tako i za proizvođača te je zahtijevala, nakon pet godina izloženosti vjetru, vlazi, suncu i moru, kompletnu reparaciju. No, u tijeku turističke sezone napravljena je samo parcijalna reparatura elektroničkih, odnosno svjetlosnih sklopova. Instalacija se trebala prema tadašnjim najavama u kompletnoj reparaciji potpuno očistiti te dovesti u prvobitno stanje. Tada je Grgurović izjavio:

– S projektom Pozdrava Suncu postali smo žrtve originalnosti te instalacije koja je bila eksperimentalni projekt s novim elektroničkim sklopovima za koje nitko nije mogao znati kako će s vremenom reagirati u doticaju s vjetrom, vlagom, morem i suncem. Niti proizvođač dijelova koji su rađeni po narudžbi nije mogao na njih dati garanciju veću od dvije godine jer ih nikada nije postavljao u takvim uvjetima.

Pozdrav Suncu nam je nedvojbeno ovih godina učinio veliku promociju za sam grad i županiju te naveo tisuće turista da ciljano za svoje odredište izaberu naše područje. Ovim projektom postali smo prepoznatljivi u svjetskim razmjerima. Parcijalna rekonstrukcija ove instalacije koja je, navodno, radi obilnih kiša tijekom proljeća napravljena tek  tijekom turističke sezone trebala je stajati od 600 do 700 tisuća kuna, no taj iznos je zbog jeftinijih dijelova koji se sve više proizvode u Kini stajala oko 250 tisuća kuna, istaknuo je tada Grgurović. Iščekujući najavu zatvaranja gradilišta te kompletno čišćenje instalacije, iznenadio nas je odgovor iz Grada koji nekoliko mjeseci poslije smatra kako za tim nema potrebe.

– Pozdrav Suncu se, kao i sva gradska imovina, redovito održava, te se dotrajali ili oštećeni dijelovi zamjenjuju novima. Stoga je zaključeno da nema potrebe za većim remontom. U tijeku je odabir i ugradnja novog video nadzora jer stari nije više u funkciji, te se čeka isporuka dviju ploča koje će se zamijeniti, a sve se financira iz stavke redovitog održavanja komunalne opreme Grada Zadra, kazala je Ivana Dadić, viša stručna suradnica za informiranje.

Pitamo se, da li će ova gradska atrakcija zapravo ikada više zasvijetliti onim svojim prvobitnim, starim sjajem.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...