Pentagon vraća na posao većinu civilnih zaposlenika

Američki ministar obrane Chuck Hagel rekao je da će se većina civilnih zaposlenika Pentagona idući tjedan vratiti na posao, nakon što su od utorka bili na neplaćenom dopustu zbog proračunske blokade koja je pogodila 400.000 radnika u ministarstvu obrane.

Iako nije mogao reći koje će se skupine radnika vratiti na posao, Hagel je istaknuo kako zakon dopušta Pentagonu da vrati na posao zaposlenike koji pridonose moralu, zadovoljstvu, dobrom funkcioniranju i dobroj pripremi oružanih snaga. Mislim da ćemo uspjeti smanjiti broj zaposlenika na neplaćenom dopustu, iako ih nećemo moći sve vratiti, dodao je u priopćenju.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je na odgovornost republikance koji od utorka blokiraju prihvaćanje proračuna. Zatražio je da odmah zaustave tu farsu i glasuju kako bi se prekinula paraliza državne uprave. Napokon prekinite ‘shutdown’, rekao je Obama repulikanskim zastupnicima u tjednom govoru koji su prenosili radio i televizija.

Republikanci i demokrati u Zastupničkom domu i Senatu zasjedat će i danas kako bi pokušali naći rješenje za izlazak iz slijepe ulice. Proračunska kriza u Washingtonu od utorka izaziva blokadu saveznih službi, a rješenja još nema na vidiku.

Američki predsjednik optužio je desno krilo republikanske stranke da se suprotstavlja izglasavanju proračuna u Zastupničkom domu gdje je, smatra, većina zastupnika dviju stranaka spremna glasovati.

Republikanci koji se protive reformi zdravstvenog osiguranja, Obamacare, čiji je važan dio stupio na snagu u utorak, odbijaju izglasovati proračun koji ne ukida njegovo financiranje. Obama je ponovio da neće popustiti pred ucjenama i da neće plaćati prokretanje saveznih službi.

Republikanski zastupnici su zaprijetili da će povezati proračunsko pitanje s podizanjem zakonskog limita zaduživanja. Naime, SAD bi trebao 17. listopada dosegnuti granicu duga, koja trenutačno iznosi 16.700 milijardi dolara, i Kongres mora odobriti podizanje te granice kako bi se izbjeglo neplaćanje koje bi imalo katastrofalne posljedice.

Obama je istaknuo da bi, bez obzira na to koliko je opasna proračunska paraliza, ona gospodarska nakon neplaćanja bila mnogo teža.

Američki državni tajnik John Kerry u subotu je upozorio da bi produljena proračunska kriza u Washingtonu mogla oslabjeti SAD u svijetu.

 

Bijela kuća traži retroaktivno plaćanje službenika

Republikanci su se i jučer opirali donošenju proračuna, dok je čelnik Predstavničkog doma Kongresa optužio demokratske protivnike da snose odgovornost za blokadu. Predstavnički dom i Senat trebali bi danas zajednički zasjedati i ponovno pokušati pronaći izlaz iz blokade. Nije to igra, rekao je predsjednik Predstavničkog doma, republikanac John Boehner, na konferenciji za novinare. Reagirao je na izjavu neimenovanog dužnosnika administracije predsjednika Baracka Obame koji je za Wall Street Journal rekao da vlada ‘upravo dobiva’ bitku proračunske krize. Amerikanci ne žele blokadu svoje savezne države, a ni ja. Tražimo jedino da sjednemo, raspravljamo, ponovno otvorimo saveznu državu i uvedemo pravednost za Amerikance u ‘Obamacareu’, rekao je Boehner.

Želim pregovarati s republikancima i Boehnerom, ali ne pod tom prijetnjom, rekao je Barack Obama. Kad su ga novinari pitali o članku u Wall Street Journalu, odgovorio je da nitko ne dobiva bitku kad obitelji ne znaju hoće li plaće biti isplaćene ili ne. Najviše neplaćenih radnika zaposleno je u agenciji za zaštitu okoliša i ministarstvu obrazovanja, a najpogođeniji su stanovnici Washingtona i njegovih predgrađa u saveznim državama Maryland i Virginija, gdje živi mnogo saveznih službenika.

 

Republikanski zahtjev odgode primjene Obamacarea doživljen je kao napad na najvažniju reformu predsjednika Obame još od njegova prvog mandata. Taj je zakon donesen 2010., a jedna njegova faza počela se provoditi prošli tjedan, no republikanci ga ne žele financirati. Zbog Obamacarea republikanci su zaprijetili da će blokirati i donošenje odluke o podizanju granice američkog zaduživanja, o čemu Kongres treba glasovati do 17. listopada. Ako ni to ne izglasuje, SAD neće biti likvidan od toga datuma, što bi bio presedan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...