Poljoprivrednicima četiri posto manje 2014.

Europska komisija donijela je prošli tjedan odluku o linearnom rezanju izravnih plaćanja za poljoprivrednike u iznosu od četiri posto za 2014., ali tim mjerama neće biti pogođena Hrvatska.

Ta mjera donesena je kao dio mehanizma za proračunsku disciplinu, koji je uveden još 2003., ali nikada do sada nije korišten. Taj mehanizam uveden je kako bi se spriječili proračunski problemi prije nego što se dogode. Svake godine Komisija procjenjuje postoje li izgledi za prekoračenje predviđenih proračunskih sredstava i, ako procjene pokažu da bi moglo biti potrošeno više od ukupnog iznosa predviđenih izdataka za tu proračunsku godinu, predlaže se prilagodba izravnih plaćanja.

Izravna plaćanja poljoprivrednicima u novim članicama, kojima još nije isteklo 10-godišnje prijelazno razdoblje, ne diraju se. Stoga poljoprivrednici iz Hrvatske, kao i oni iz Bugarske i Rumunjske, koje su ušle 2007., neće biti pogođeni tom mjerom.

Financijska omotnica za izravna plaćanja u poljoprivredi Hrvatskoj je određena u visini od 373 milijuna eura godišnje, a prijelazno razdoblje za financiranje iz europskog proračuna je 10 godina, uz sufinanciranje iz nacionalnog proračuna do 100 posto od prve godine članstva.

Procjenjuje se da će linearno rezanje od četiri posto u izravnim plaćanjima donijeti uštede u europskom proračunu od 1,47 milijardi eura. Dio od toga iznosa, 424 milijuna eura, bit će doznačen u protukrizni fond, novi instrument zajedničke poljoprivredne politike, a ostatak će biti potrošen na izravna plaćanja poljoprivrednicima u novim članicama.

Od rezova će također biti pošteđeni svi poljoprivrednici koji primaju manje od dvije tisuća eura godišnje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...