Pozdravu Suncu treba hitan remont

Pozdrav Suncu i Morske orgulje najpoznatije su turističke atrakcije Zadra, neki kažu čak poznatije od simbola Zadra crkve Sv. Donata i Foruma. Svaki gost koji dođe u Zadar i okolicu mora posjetiti te instalacije kao svojevrsno čudo prirode i arhitekture. U posljednje vrijeme i Trg Petra Zoranića sa staklenim oknima u prošlost također plijeni sličnu pozornost. Ipak, ono što se događa s tim gradskim atrakcijama izaziva zabrinutost, s obzirom na to da je u njihovu izgradnju uloženo mnogo novca poreznih obveznika.

Za razliku od Morskih orgulja, koje se dobro drže, Pozdrav Suncu izgleda ozbiljno nagrizen vremenom, a još više vandalskim nasrtajima, na što su se, izgleda, već navikli i građani i vlast. Na južnom dijelu Pozdrava Sunca napukla je još jedna ploča. Na njezinoj površini dobro se vidi mjesto udarca tvrdim i oštrim predmetom, nakon čega je čitava ploča napukla. Ipak, to još nije najveći problem, jer čitava je ta instalacija razdrmana.

 

‘Šuška’ pod koracima

Kromirani prsten koji okružuje ploče s fotonaponskim modulima, u kojem su upisana imena zadarskih svetaca, “šuška” pod koracima, očito odvojen od konstrukcije. Neki dijelovi kromiranog lima vire iznad instalacija, drugi su udubljeni. Fotonaponski moduli također su na pojedinim mjestima “utisnuti” u podlogu ili su pomaknuti u stranu, pa su na mnogim mjestima vidljivi veliki razmaci između ploča.

Situacija nije bolja ni na okolnim modulima koji simboliziraju planete Sunčeva sustava; ploče su također pomaknute ili udubljene, pa čitav kompleks vapi za cjelovitim servisom, odnosno “face liftingom”.

Turisti i dalje s jednakim oduševljenjem pohode taj dio rive, ali vidi se da je instalacija imala i bolje dane i da se sve više uništava. Do sada je uništeno više od 15 ploča, iako su teške oko 400 kilograma i teško ih je razbiti.

Na Trgu Petra Zoranića događa se slično. Onuda se voze dostavna vozila (nitko ne zna je li i preko ploča) jer gradske vlasti unatoč skupoj investiciji nisu zabranile promet tim dijelom grada. Naprotiv, ondje se vozila nesmetano parkiraju i na obližnjem pješačkom prijelazu ispred pizzerije “Pet bunara”! Nedavno razbijanje jednog stakla zbog nekoliko stotina kuna koje su turisti ubacivali u unutrašnjost kroz proreze vrhunac je bizarnog odnosa prema kulturnoj baštini u Zadru. Što kažu vlasti?

− Što se tiče Trga Petra Zoranića, razbijeno staklo vrijedno 20.000 kuna bit će zamijenjeno, a postavit će se i protuklizni premaz u vrijednosti od oko 50.000 kuna. To nisu dodatni radovi, nego će biti uklopljeno u predviđene stavke.

Za Pozdrav Suncu bilo je govora o tome da će se provjeriti električni sklopovi ispod instalacije zbog problema sa svjetlom, ali o remontu čitave instalacije za sada nije bilo govora, pa se ne zna ni koliko bi to koštalo. Tamo je, doduše, postavljen videonadzor, ali isprobavaju se i neke bolje opcije videokamera.

Za Trg Petra Zoranića za sada samo postoji izjava gradonačelnika Božidara Kalmete da će se postaviti videonadzor zbog vandalskih oštećenja, ali još se nije išlo u provedbu konkretnim raspisivanjem natječaja i nabavljanjem opreme − kazala je Ivana Dadić iz Ureda Grada Zadra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...