Premijer nepopularniji, ministar financija popularniji

Prema mjesečnom istraživanju političkih preferencija u Hrvatskoj – CRO Demoskopu – Vlada je za svoj rad ovaj mjesec dobila najslabiju potporu u ovom mandatu – 2,21 posto. No još je slabiju dobio Hrvatski sabor.

Kad bi sutra bili izbori, svaki četvrti birač glasovao bi za SDP. No iz mjeseca u mjesec simpatije prema ovoj stranci lagano se tope. Ni najsnažnijoj oporbenoj stranci, HDZ-u, za koju bi glasovao svaki peti birač, ne cvjetaju ruže. Popularnost joj lagano pada. Trećoj stranci po snazi zato lagano raste. Oko 7% birača simpatizira laburiste. Izborni prag samostalno bi prošao još jedino HNS.

Kod političara, nakon istraživanja, najviše razloga za zadovoljstvo i dalje ima predsjednik Ivo Josipović. Čak 40 posto birača smatra ga najvećim pozitivcem u domaćoj politici. Zanimljivo, iz mjeseca u mjesec sve više simpatija ima i ministar financija Slavko Linić. Nova zvijezda svakako je Milan Bandić, koji je nakon najava odlučnih rezova u Zagrebu na ljestvici preskočio i laburista Dragutina Lesara te premijera Zorana Milanovića.

Da premijer sve više tone, vidi se i na listi najvećih negativaca. Iako je Tomislav Karamarko već mjesecima najmanje popularan političar, premijer Milanović u tri je mjeseca na ovoj listi s 20,3% došao na čak 26,8% ‘nepopularnosti’. Među negativcima je i dalje Slavko Linić, no loše mišljenje o njemu ima sve manje ispitanika. Zanimljivo, iako već mjesecima politički život u Hrvatskoj gleda iza zatvorskih rešetaka, Ivo Sanader i dalje je među pet najnepopularnijih političara.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...