Najavljen preustroj zadarske gradske uprave

Prema prijedlogu, Upravnih odjela biti će četrnaest, umjesto dosadašnjih trinaest. Jedina novost je osnivanje Odjela za EU fondove. Jedanaest odjela nije mijenjalo ustrojstvo, dok su u trima poslovi preraspodijeljeni.

Lokalni izbori održani su potkraj svibnja. Četiri mjeseca kasnije, prva konstituirajuća sjednica gradskoga vijeća, a tek idućega utorka vijećnicima će, po prvi puta, biti predstavljena reorganizacija gradske uprave. Što se čeka? – na naš upit gradonačelnik Kalmeta odgovara kako je i u svojim obećanjima u izbornoj kampanji najavio preustroj za najkasnije 6 mjeseci. Do tada će svi imati vremena prilagoditi se novim uvjetima rada – kazao je, a mi špekuliramo kako je najviše vremena potrošeno zbog toga što koalicijski vuk mora biti sit, a sve ovce na broju.

U prijedlogu preustroja gradske uprave zapravo i nema velikih promjena. Novost je Odjel za EU fondove koji će poticati i pripremati projekte za povlačenje sredstava iz Europskih fondova. Uloga toga odjela biti će i savjetodavna – na usluzi ne samo tvrtkama u vlasništvu ili suvlasništvu grada već i svima drugima koji će za svoje programe pokušati povući što više eura.

Poslovi koji se odnose na poticanje poduzetništva i privlačenje investitora u Zadar, objedinit će se. Tako će dosadašnji odjel za gospodarstvo biti zadužen za obrtništvo, te za poljoprivredu, što je do sada bilo u nadležnosti Odjela za razvitak otoka kojem se u naslovu i obvezama dodaju programi zaštite okoliša.

“Gradska uprava kao servis građana, morala bi biti efikasnija” – izjavio je za Radio Zadar Božidar Kalmeta, a kako efikasnost pojedinih odjela poprilično ovisi o sposobnostima pročelnika, bit će zanimljiv i natječaj koji se za voditelje odjela tek treba raspisati. Kako smo već rekli, reorganizacija gradske predstavit će se zadarskim vijećnicima, a time i javnosti na sjednici idućega utorka, a potom se očekuje javni poziv za buduće pročelnike nove-stare gradske uprave.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...