Prodaja cigareta u nekoliko dana pala za 30 posto

Iza improviziranih pokrivala, pa čak i vreća za smeće, odnedavno se skrivaju kutije cigareta. Prognane su zbog Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, koji je stupio na snagu prvog listopada.

“Neće sigurno smanjiti broj pušača jer će ljudi svejedno kupovati”, misli Dominik Fabrio iz Zagreba, a tako misle i u udruzi Kiosk. No smatraju da će se kupci okrenuti crnom tržištu.

“U ta dva, tri dana kolko je na snazi, rapidno nam je smanjen promet. Čak 30 posto kažu brojke s terena, nego dotada”, rekao je Vlado Kranjc iz Hrvatske udruge kioska.

Smatraju i da im je dano premalo vremena za prilagodbu, samo 2 mjeseca, dok je u drugim europskim zemljama taj rok pet godina. Problem, je, kažu, i način na koji je zakon izglasan u Saboru.

“Podnijeli smo ocijenu ustavnosti tog zakona jer smatramo da nije normalno donešen, već po hitnom postupku, bez opravdanja”, kaže Kranjc.

U Ministarstvu zdravlja hitan postupak ne smatraju spornim jer je riječ o Ustavom zaštićenoj kategoriji zdravlja građana.

“Potpuno slijedimo smjernice Vijeća Europe, a to je ograničavanje duhan mladima. Djeci, adolescentima i mladima”, rekao je ministar Rajko Ostojić.

Inače, neki objekti, koji nisu prekrili duhanske proizvode, već su se našli na udaru inspekcije, žale se njihovi vlasnici.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...