Promjene i poboljšanja u Skypeu

Skype je već dugo vremena prvi izbor kada su IM i VoIP aplikacije u pitanju. Aplikacija se u posljednje vrijeme mijenja kako bi se uskladila s načinom korištenja na mobilnim uređajima.

Kako stoji na službenom blogu, Skype se ranije oslanjao na P2P komunikaciju, a velik dio posla obavljala su sama računala korisnika uključenih u komunikaciju. Na tradicionalnim desktop računalima potrošnja energije i dostupnost internetske veze nisu stvari koje nas zamaraju, no na novim mobilnim uređajima to predstavlja važan aspekt. Skype je stoga iz temelja prerađen, a aplikacija iskorištava moderne koncepte poput računalstva u oblaku.

Prelazak na novu arhitekturu omogućio je dodatne pogodnosti korisncima, primjerice dostavljanje poruka kontaktima koji su offline. Za one korisnike koji Skype koriste na više uređaja u najavi je i mogućnost sinkroniziranja poruka na svim uređajima, tako da bi „bombardiranje“ već pročitanim porukama jednom kad se uređaj vrati online trebalo postati stvar prošlosti. Prema najavi, ova će funkcionalnost biti stavljena u pogon kroz narednih nekoliko mjeseci. Također, u najavi je i funkcionalnost propuštenih poziva koja će također biti sinkronizirana na svim uređajima na kojima se Skype koristi.

No, prelaskom na novi, kontrolirani način rada, javlja se i zabrinutost oko čuvanja privatnosti korisnika. S obzirom na raniji P2P način komunikacije, sam Skype zainteresiranim stranama nije mogao pomoći u prisluškivanju razgovora. Kako se sad komunikacija neće odvijati izravno, već preko Microsoftove infrastrukture, iz kompanije nas uvjeravaju da će poštivati privatnost korisnika. Između ostalog, IP adrese će čuvati samo djelomično, a kriptirat će Skype ID-jeve korisnika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...