Pronađen prvi siguran dokaz da je Zemlju pogodio komet!

Tim znanstvenika tvrdi da su pronašli prvi sigurni dokaz da je Zemlju pogodio komet.

Nakon serija analiza, istraživači su došli do saznanja da je misteriozni crni kamen koji je star nekoliko milijuna godina i pronađen u egipatskoj pustinji zapravo komad jezgre kometa, piše Mashable.

“Ovo je tipična znanstvena euforija kada eliminirate sve druge mogućnosti i dođete do spoznaje o čemu se mora raditi”, rekao je autor istraživanja Jan Kramers sa sveučilišta u južnoafričkom Johannesburgu.

Kamen, koji je znanstveni tim nazvao “Hypatia” sadrži i dijamante, što ima smisla uzme li se u obzir njegovo kometsko porijeklo. Znanstvenici tvrde da se udar kometa dogodio prije oko 28 milijuna godina iznad Egipta. Komet je eksplodirao u atmosferi zbog čega se pijesak ispod njega zagrijao na 3,630 Fahrenheita, a rezultat su velike količine žutog kvarcnog stakla u Sahari.

“Nasa i Europska svemirska agencija potrošile su milijarde dolara za prikupljanje mikrograma kometskog materijala i njegovo dopremanje na Zemlju, a sada imamo novi radikalni pristup proučavanju ovog materijala, bez trošenja milijardi na to”, rekao je Kramers.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...