Rekorder Božidar Kolanović: “Nakon svakog davanja krvi sam sretniji čovjek”

Zadranka Jelena Šešo bila je u ponedjeljak među nagrađenim “jubilarcima” koji su više desetaka puta dali krv, no među 38 nagrađenih Šešo je jedina žena koja je krv dala 75 puta. Ta je brojka jednaka stotini darivanja kod muškaraca, a za svih 38 davatelja-rekordera priređen je prijam u zgradi županijske uprave.

 

Uručivanje priznanja

– Ovih 38 „jubilaraca“ kojima zasluženo uručujemo priznanja dali su ukupno 2050 doza krvi. Nemojte me pitati da doze pretvaram u litre, to je cijeli jedan slap humanosti – kazao je ravnatelj Društva Crvenog križa Zadarske županije Bore Galac.

Jelena Šešo je zahvalila na priznanjima i kazala da će krv davati dok god joj doktori to budu dozvoljavali.

– Presretna sam što sam u vašem društvu jer ste svi tako dobri, humani ljudi – poručila je Šešo.

Njezini kolege Božidar Kolanović i Dragutin Matak krv su darovali „okruglih“ stotinu puta i voljeli bi, kažu, da to mogu činiti dok su živi.

– Počeo sam u srednjoj školi. Bio sam još maloljetan, a još se sjećam kako je to bio dobar osjećaj, pomoći nekome tko je u bolnici možda životno ugrožen. Nastavio sam to činiti cijeli život. Zašto? Nema tu puno priče, znam da činim dobro i nakon svakog davanja sam sretniji čovjek – rekao je Božidar Kolanović.

Njegov kolega „jubilarac“ Dragutin Matak, koji krv daje 45 godina, kaže da u njegovoj obitelji svi daju krv, te da upravo priprema unuka da se i on uključi u davalaštvo.

– U Zadru i Zadarskoj županiji nije se tijekom cijele turističke sezone dogodilo da Opća bolnica, ni na kratko ostane bez krvi. To je zahvaljujući vama – poručio je dobrovoljnim davateljima dogradonačelnik Ivica Vlakić, dok je zadarski župan Stipe Zrilić istaknuo da davatelji svojim djelom potiču i druge ljude na humanost i dobrotu.

– Bolnica bez vas ne bi ni mogla funkcionirati – poručio je Zrilić.

Svemir Jeržabek, zamjenik predsjednika Društva Crvenog križa Zadarske županije, naglasio je da u Hrvatskoj ima oko 180 tisuća dobrovoljnih davatelja krvi, te da čak ni tolika brojka ne osigurava dovoljno krvi za sve potrebe.

– Javite se, darujte krv. Svaka kapljica krvi produžuje i omogućava život. I europske zemlje su se ugledale na naš Crveni križ, jer smo primjer velike humanosti – kazao je Jeržabek.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...