Rekordna vrijednost problematičnih kredita u španjolskim bankama

Španjolske banke izvijestile su da su problematični krediti u kolovozu dosegnuli rekordnu vrijednost, što pokazuje da problem slabih bilanci nije riješen unatoč financijskoj pomoći eurozone.

Ukupni iznos problematičnih kredita porastao je u odnosu na prethodni mjesec za dvije milijarde eura ili 1,13 posto, na 180,7 milijardi eura. Time je njihov udio u ukupom kreditnom portfelju španjolskih banaka dosegnuo 12,12 posto, u odnosu na 11,97 posto u prethodnom mjesecu.

Problematični krediti u Španjolskoj uglavnom su vezani uz propast sektora nekretnina, a nižu rekorde već treći mjesec zaredom.

Prošle je godine eurozona financijski poduprla španjolske banke koje su gušili problematični krediti zbog kolapsa tržišta nekretnina 2008. Španjolska, četvrto gospodarstvo eurozone, dosad je povukla 41,3 milijarde eura kredita. Europski dužnosnici pozdravili su prošlog mjeseca jačanje španjolskoga bankovnog sektora, ali i upozorili na rizik koji generiraju pad kreditiranja te visoka razina zaduženosti.

Španjolske banke ponovno su se počele financirati na tržištima i njihovi depoziti rastu, objavile su Europska komisija i Europska središnja banka. Upozoravaju ipak da bi dobit banaka mogli pogoditi pokušaji španjolske vlade i privatnog sektora da smanje dug i zaustave pad sektora nekretnina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...