RH zanemarila Hernadijev iskaz u slučaju INA-MOL

Hrvatske vlasti su zanemarile iskaz predsjednika MOL-a Zsolta Hernadija u svojem kaznenom postupku, a njihova optužnica je uvelike utemeljena na pristranim informacijama, piše mađarski tjednik Heti Valasz nakon uvida u Hernadijev iskaz mađarskom tužiteljstvu.

Hrvatske su vlasti, piše list, optužile Hernadija na temelju pristranog svjedočenja “ključnog svjedoka”, nekoliko sastanaka između Hernadija i bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera i snimke sigurnosne kamere u restoranu Marcellino u Zagrebu.

List tvrdi da je Središnji istražni ured glavnog tužitelja poslao vlastima u Zagrebu Hernadijev iskaz u pisanom obliku od 29. studenoga 2011. te da u njemu Hernadi tvrdi da je Robert Ježić, ključni svjedok u tom slučaju, najpristraniji igrač u priči o MOL-u.

No tužitelji u Zagrebu samo su se koristili iskazom od 9. veljače 2011. kada su hrvatski tužitelji u Budimpešti ispitali Hernadija o kupnji udjela u INA-i, navodi Heti Valasz.

Hernadi je u iskazu posvjedočio da se susreo s Ježićem na zahtjev tadašnjeg premijera Sanadera kako bi razriješio poslovni problem. Potvrdio je da se sa Sanaderom tijekom njegova mandata sastao pet ili šest puta, ali nikada privatno.

Sud u Budimpešti je u ponedjeljak odlučio da neće primijeniti uhidbeni nalog koji je za Hernadija izdalo hrvatsko državno odvjetništvo jer je nalog izdan za slučaj koji je mađarsko tužiteljstvo prethodno istražilo i odlučilo obustaviti postupak jer nije počinjeno nikakvo kazneno djelo.

List podsjeća da je Hrvatska prošli tjedan za Hernadija izdala tjeralicu Interpola i europski uhidbeni nalog, tvrdeći da je osumnjičen za podmićivanje Sanadera kako bi MOL preuzeo upravljačka prava u Ini.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...