Rupnik: “Ja sam većinski vlasnik Luke Zadar”

Nema nikakvih malverzacija ni prikrivenih vlasnika, ja sam većinski vlasnik Luke Zadar. I nije istina da sam za 19 milijuna eura kupio te dionice. Platio sam ih tek nešto više od milijun eura – kaže Dalibor Rupnik, slovenski poduzetnik i vlasnik tvrtke Vehera, u čijem se sklopu nalazi i Taksi plus Maribor, donosi Jutarnji.hr.

Kupnjom 53,6 posto dionica zadarske Luke, Rupnik, odnosno njegova tvrtka Diluculo koja je prijavljena na zagrebačkoj adresi, postala je većinski vlasnik tvrtke koja još godinu dana ima koncesiju za upravljanje teretnim i putničkim terminalom u Zadru.

Upravo ta činjenica da koncesija istječe sljedeće godine, tvrdi Rupnik, omogućila mu je da dionice kupi po znatno nižoj cijeni nego što je to učinila tvrtka Manus prije šest godina.

Naime, ta tvrtka, koju je vodio zadarski poduzetnik Veljko Bubić, 2007. godine kupila je Luku Zadar za 19 milijuna eura.

Taj novac posudila je od slovenske tvrtke J. I. Storitve, koju je vodila umirovljenica Roza Mlakar Kukovič. Ta umirovljena financijašica je pak bila povezana s Mariborskom nadbiskupijom.

Upravo je Nadbiskupija tih 15 milijuna eura dala tvrtki J.I. Storitva i to iz svoja dva fonda, Zvon 1 i Zvon 2. Iako ih je Manus kupio, dionice su praktički bile u vlasništvu slovenske tvrtke kao neka vrsta hipoteke dok se posuđeni novac ne isplati.

No fondovi Zvon 1 i Zvon 2 početkom ove godina završili su u stečaju i njihove se obaveze prema bankama procjenjuju na vrtoglavih 800 milijuna eura.

Budući da su otišli u stečaj, Luka Zadar trebala je biti u stečajnoj masi.

No prije nego je Luka Zadar otišla u stečaj, potraživanja, koja je J. I. Storitve imala prema Manusu, preuzela je zagrebačka kompanija Vort Konsulting.

Kako su kasnije i Manus i I. J. Storitve završile u blokadi, Vort Konsulting bio je vlasnik dionica.

– Pojavio sam se u tom trenutku. Unajmili smo vještaka i izračunali koliko vrijedi Luka Zadar. Znate, ja mogu prodavati svoj automobil za 80 tisuća eura, iako on vrijedi samo pet tisuća. Nakon što su vještaci izračunali cijenu, dao sam Vort Konsultingu 1,26 milijuna eura za 53,54 posto dionica Luke. I to je sve – kaže Dalibor Rupnik.

Njegova tvrtka Vehera ove je godine kupila 25 posto konzorcija Grep, koji je kroz model javno-privatnog partnerstva gradio sportsku dvoranu Stožice u Ljubljani.

Kaže kako je u pregovorima da se tvrtki Luka Zadar produlji koncesija za idućih 25 godina. Ukoliko se to dogodi, Rupnik je spreman zajedno s investitorom iz Abu Dhabija uložiti oko 30 milijuna eura.

– Tim bismo ulaganjem u pet godina povećali promet luke za 300 posto – kaže Rupnik.

Luka Zadar u posljednje dvije godine bilježi pad prihoda i dobiti.

Dobit je 2011. iznosila oko 100 tisuća kuna, dok je lani ta dobit tek simbolična i iznosi 8000 kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...