SAD prisluškivao 60 milijuna razgovora u Španjolskoj

Razmjeri globalnog špijuniranja američke tajne službe NSA već su izazvali diplomatske tenzije između SAD i mnogih saveznika, a najnoviji bi mogla biti Španjolska, nakon što je objavljeno da su Amerikanci nadgledali 60 milijuna telefonskih poziva Španjolaca mjesečno!

Bauk Edwarda Snowdena kruži Europom. Poznati zviždač, čini se, surađuje s relevantnim nacionalnim medijima Europe kako bi razotkrio nevjerojatne razmjere američkog špijuniranja, koje nije samo usmjereno na potencijalne teroriste, nego i na premijere prijateljskih država, pa čak i cjelokupnu nacionalnu elektroničku komunikaciju.

To su objavili sada španjolski mediji, naglašavajući da su američke tajne službe pratile i bilježile tko je s kime komunicirao, ali ne i sadržaje razgovora. Priču je prvi objavio El Mundo, a napisali su je Glenn Greenwald i German Aranda, napomenuvši da je to učinjeno zahvaljujući dokumentima koje je dostavio zviždač Snowden, trenutno u jednogodišnjem azilu u Rusiji.

Ovoga tjedna očekuje se odlazak delegacije EU u Washington, a otkrića o špijuniranju Španjolaca – nakon nedavnih saznanja da se prisluškuje čak i mobitel njemačke kancelarke Angele Merkel – garantiraju dodatnim podizanjem tenzija između EU i SAD-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...