Milijuni završavali u džepovima Kalmete i Livakovića?

Pripadnici policijskog USKOK-a danas su opet upali u prostorije HAC-a. Navodno su tragali za dokumentima prethodnih uprava. Bivši financijski direktor Hrvatskih autocesta Josip Sapunar, koji je sinoć uhićen u istrazi izvlačenja novca iz HAC-a, najvjerojatnije će tek sutra ujutro biti ispitan u tužiteljstvu, potvrdio je njegov odvjetnik Gordan Preglej.

“Prema posljednjim podacima iz policijskog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, Sapunar će večeras oko 21 sat, kada ističu rokovi njegova zadržavanja, biti predan pritvorskom nadzorniku i ujutro odveden na ispitivanje”, kazao je Preglej za Hinu.

Pojasnio je da je tijekom poslijepodneva policija sa Sapunarom obavila “još neke istražne radnje”, a neslužbeno se doznaje da je odveden u sjedište HAC-a radi pregleda dokumentacije.

Sapunar je sinoć zadržan u policijskom USKOK-u, no još uvijek nije ispitan, kazao nam je njegov odvjetnik Veljko Miljević. Iako ne može govoriti o tome za što ga se tereti, sve upućuje na ‘pranje’ 5,3 milijuna eura preko tvrtki Igora Premilovca, osumnjičenog pak za izvlačenje novca iz Hrvatske gospodarske komore. Miljević najavljuje aktivnu obranu.

“Morat ćemo prvo vidjeti što mu se stavlja na teret, ali prema onom što smo razgovarali sinoć, prije nego što je otišao tamo, mislim da ćemo iznositi obranu”, kaže Miljević.

Sapunar očito planira surađivati. Uhićen je nakon što se u dogovoru s istražiteljima ranije vratio iz inozemstva, rekao je odvjetnik Gordan Preglej. U koga će Sapunar dalje pokazati prstom, još će se vidjeti, no sigurno je da mnogi mirno ne spavaju nakon što je izbila ova afera.

Njegov odvjetnik Gordan Preglej Hini je izjavio da mu još nije poznato hoće li Sapunara ispitati tužitelji iz Uskoka ili zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva. “Još ne znam kome je slučaj delegiran, no poslijepodne ćemo imati daleko više informacija”, kazao je Preglej.

Sapunar je, po njegovim riječima, uhićen sinoć oko 21,30 sati nakon što se u dogovoru s istražiteljima vratio iz inozemstva kako bi dao iskaz u najnovijoj aferi o izvlačenju novca iz HAC-a od 2006. do 2011.

Nakon što ga ispitaju tužitelji će odlučiti hoće li za Sapunara zatražiti istražni zatvor ili će se u nastavku istrage braniti sa slobode.

 

Pritvoren i prije tri godine

Bivši direktor financija te javne tvrtke već je pritvoren prije tri godine zbog sumnje da je novcem iz HAC-a, preko agencije Fimi media, punio HDZ-ov crni stranački fond.

Mediji nagađaju da je ovoga puta osumnjičen za “pranje” pet milijuna eura preko tvrtki Igora Premilovca, ranije osumnjičenog da je izvukao novac iz Hrvatske gospodarske komore.

Premilovac je, naime, tijekom istrage u HGK priznao da su na austrijski račun njegove češke tvrtke Remorker International, osim novca izvučenog fiktivnim ugovorima iz Komore, navodno uplaćivana i sredstva HAC-ovih podizvođača.

 

Istražuje se priča koju je prije dvije godine objavio Index!

Na meti istražitelja navodno je HAC-ova dokumentacija od 2004. do 2010. godine. U tom periodu su se gradile ceste poput Gaženica-Zadar, popularno zvane Kalmetina, za koju se sumnjalo da je debelo preplaćena. Tada se gradila i takozvana Slavonika, autocesta od Osijeka prema granici Hrvatske i BiH, ali i nastavak Dalmatine, od Splita prema Pločama. Procjenjuje da se kroz razne mutne poslove u navedenom razdoblju iz HAC-a izvuklo oko 5,3 milijuna eura.

Istražitelji sumnjaju da je HAC sklapao fiktivne ugovore s tvrtkama Osijek-Koteks, Strabag, Viadukt, Zagorje-Tehnobeton. Poslovi nisu postojali, a računi su ispostavljani. HAC je uplaćivao novac na austrijske račune čeških tvrtki. Novac bi se podizao u Austriji i tako se vraćao u Hrvatsku, no nije poznato kroz čije je sve ruke taj novac prošao. Jasno je da je više predsjednika i članova Uprave bilo pritvarano zbog istraga, javlja HRT.

Predsjednik nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić jučer je u izjavi za Index pozdravio akciju te rekao kao se raduje jer se napokon nešto pokrenulo u HAC-u, a danas je u dužoj izjavi za Media servis objasnio o kakvoj se dokumentaciji radi. Index je o priči koja se sada istražuje pisao još prije dvije godine te objavio snimke razgovora bivšeg većinskog vlasnika Osijek-Koteksa Drage Tadića te Ramiza Pandžića koji je još ranije izjavio da je morao isplatiti gotovo pet milijuna kuna da bi ostao u poslu na radovima na Slavonici.

 

Stanić: Sapunar je bio samo izvršitelj

“Josip Sapunar jedini je član Uprave koji je preživio promjenu vlasti te je najduže opstao na vrhu i ovo nije prvi puta da je uhićen. Ovo je pravi put da se dođe do pravih krivaca samo ako se ova istraga provede kako treba”, kazao je za Index Mijat Stanić, Nezavisnih cestarskih sindikata.

Stanić je napomenuo kako, ako su informacije točne, Sapunar nije išao po novac samo za sebe već pretpostavlja da je novac davao bivšem ministru prometa Božidaru Kalmeti i Zdravku Livakoviću.

“Očekujem da će se barem jedan od njih priključiti Sapunaru u ovoj istrazi”, izjavio je Stanić i još jednom napomenuo da je ovo pravi put te da se slučaj treba dobro odraditi kako bi se došlo do onih koji su zapravo odgovorni. “On (Sapunar) je bio samo izvršitelj”, kazao je Stanić.

“Ova velika pljačka koja se dogodila u posljednjih 20 godina bila je dirigirana. Stvorila se velika hobotnica koja je svoje pipke raširili svuda i ovo je pravi put prema rješavanju afera. Ovo bi mogao biti dobar put prema rješavanju afera ako ovo neće biti ograničena akcija za mazanje očiju javnosti”, izjavio je Stanić te napomenuo kako je u akciju uključena i druga država pa se očekuje da će se naći krivac.

“Očekujem da će odgovarati pravi krivci, ali i mali igrači kojima su davali sitan novac da i oni budu zadovoljni. Danas ne bi trebali prodavati ni autoceste, ni HPB, ni Croatia Osiguranje da nije bilo ove pljačke, Hrvatska bi bila zemlja procvata”, zaključio je Stanić.

 

HAC: Postupili smo po nalogu policije

“Vezano na provedeni policijski postupak u Hrvatskim autocestama u večernjim satima 18.10.2013. godine, želimo izvijestiti javnost da smo postupili po nalogu policije i Državnog odvjetništva s kojim Hrvatske autoceste u potpunosti surađuju. S obzirom na činjenicu da je istraga u tijeku, trenutno ne raspolažemo s više informacija”, objašnjeno je danas u šturom priopćenju HAC-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...