Sapunar priznao: “Da, prao sam novac!”

Josip Sapunar, bivši financijski direktor HAC-a, danas je u USKOK-u priznao da je prao novac koji se preko pet građevinskih tvrtki izvlačio iz HAC-a. Priznanje se odnosi na novac opran preko češke tvrtke Remorker Internacional Igora Premilovca. Postoje, međutim, dijelovi optužbi u vezi s kojima će tužitelji još razgovarati. Pitanje je tko je sve dijelio gotovinu što se podizala s austrijskog računa Remorkera i vraćala u Hrvatsku.

 

Premilovac kao torbar

Suvlasnik Remorkera Igor Premilovac, koji se u ulozi torbara pojavljuje i u istrazi o HGK odakle su izvučena 32 milijuna kuna, tužiteljima je, doznajemo, dao puno dokaznog materijala. Naši izvori kažu da je iz Austrije donio bankovne doznake, račune, ugovore i bilješke o kriminalnim aktivnostima. U oba slučaja bio je isti model izvlačenja novca. Za aferu HAC to je značilo da su u lancu bile građevinske tvrtke, Strabag Osijek Koteks, Zagorje-Tehnobeton, Vijadukt i Granit Skopje. Sklapali su se fiktivni ugovori temeljem kojih su ispisivani računi i novac uplaćivan na austrijski račun Remorkera.

Premilovac je bio zadužen za sastavljanje fiktivnih ugovora, a radio ih je po špranci na kojoj je samo mijenjao naziv tvrtke i iznose. Od svake transakcije, kojih je znalo biti i po nekoliko mjesečno (i to tijekom šest godina, od 2005. do 2011.), Premilovac je uzimao proviziju od 10, a u nekim slučajevima i 20 posto. On je, navodno, kazao da je novac predavao Sapunaru, ali USKOK traga za podacima tko je još bio u lancu. O Zdravku Livakoviću i Božidaru Kalmeti kao krajnjim metama zasad se samo nagađa.

 

Iz Dublina na policiju

Sapunar je u ponedjeljak u 8.45 bio doveden u sjedište zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva, gdje je u nazočnosti svojih odvjetnika Veljka Miljevića i Gordana Pregleja iznio obranu.

Sapunar je, podsjetimo, uhićen u subotu navečer, nakon što se po povratku iz Dublina sam javio policiji. U subotu ga je policija ga je odvela u HAC, gdje je nazočio pretrazi.

– Odgovarao je na sva postavljena pitanja. Tužiteljstvo sada treba odlučiti hoće li predložiti određivanje istražnog zatvora – kazao je Miljević.

Sapunaru je na Županijskom sudu određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...