Sindikati napustili pregovore i kreću u prosvjed

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić neće imati mira na poslu sljedećeg tjedna. Nakon što je danas popodne odbio sugestije sindikata o novom prijedlogu Zakona o radu, predsjednici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisnih hrvatskih sindikata odlučili su u četvrtak prosvjedovati pod njegovim prozorom.

Što se tiče predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladena Novosela i Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimira Severa, pregovori o novom Zakonu o radu su propali. Sindikati izmjene zakona o radu nisu ni željeli: ne prihvaćaju uvođenje financijski uvjetovanog otkaza niti izmjene u reguliranju otpremnina te traže pojednostavljenje odredbi o rasporedu radnog vremena i zadržavanje dosadašnjih odredbi o sudskom raskidu radnog odnosa.

Za ministra rada Miranda Mrsićacilj novog prijedloga Zakona o radu bio je jednostavan: Da se što brže transformira tržište rada, da se otvore nova radna mjesta, a novi zakon o radu je jedna od kockica u tom mozaiku. Mrsić je u izjavi Hini izrazio žaljenje što se pregovori vode na takav način, a od četiri sindikalna zahtjeva Vlada bi mogla prihvatiti dva. Vlada smatra da se ništa ne treba mijenjati oko pitanja uređivanja plaća, već to treba ostati kao i dosad. Govoreći o fondu otpremnina, Mrsić je rekao kako im je cilj da svi radnici imaju pravo na otpremninu.

Umjesto dogovora, počinju prosvjedi. Sudeći prema riječima sindikata, novi bi Zakon o radu trebao biti skrojen prema željama poslodavaca.

Svi govore da je tržište rada jedan od elemenata koji se mora promijeniti kako bismo bili konkurentni u gospodarstvu… Želi se zakon koji će regulirati odnose između dobrih radnika i dobrih poslodavaca, a one loše radnike i poslodavce makne s tržišta rada, rekao je Davor Majetić, direktor u HUP-u.

A dobrih i loših radnika u četiri sindikalne središnjice ima više od 300.000. Ako se zahtjevi sindikata ne uvaže, tih 300 tisuća radnika moglo bi uskoro krenuti u štrajk, još jedan problem za ovu Vladu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...