Što je gore za zdravlje srca – masnoće ili šećer?

Liječnici tvrde da je demoniziranje masnoće kao krivca za koronarne bolesti najveća pogreška moderne medicine koja je istodobno dovela do milijuna pacijenata na, kako tvrde, nepotrebnim terapijama statinom, lijekom za snižavanje kolesterola.

Izbacivanje maslaca, vrhnja i masnog mesa iz prehrane može učiniti više štete srcu nego što će donijeti koristi, tvrde znanstvenici, objašnjavajući kako se tvrdnje da je prehrana bogata mastima loša za arterije temelje na pogrešnim tumačenjima znanstvenih studija koje su dovele do toga da milijuni pacijenata budu na terapiji statinom. Liječnici tvrde da je vrijeme da se sruši mit o ulozi zasićenih masnoća u bolestima srca, piše Daily Mail.

Neke zapadne zemlje, poput Švedske, usvojile su već prehrambene smjernice koje potiču konzumaciju hrane s visokim postotkom masnoća, a niskim ugljikohidrata.

Kardiolog Aseem Malhotra, u online raspravi na stranici British Medical Journala, kaže da je u gotovo četiri desetljeća u kojima se savjetuje smanjenje zasićenih masti što se nalaze u vrhnju, maslacu i masnom mesu – paradoksalno – povećan kardiovaskularni rizik.

Ključna je studija iz 1970. zaključila da postoji veza između srčanih bolesti i kolesterola u krvi, što je u korelaciji s kalorijama koje daju zasićene masnoće. ‘No korelacija nije uzrok’, tvrdi dr. Malhotra, londonski kardiolog.

Nedavne studije ne pokazuju vezu između zasićenih masnoća i rizika od kardiovaskularnih bolesti, a dr. Malhotra ističe i epidemiju pretilosti u Sjedinjenim Državama unatoč velikom padu kalorija unesenih konzumacijom masnoća.

Naime prehrambena industrija kompenzira zasićene masnoće šećerom iako postoje neoborivi dokazi da je šećer faktor rizika za metabolički sindrom koji može dovesti do dijabetesa. Dr. Malhotra vjeruje da je opsjednutost kolesterolom dovela do pretjerane upotrebe statina u terapijama za njegovo snižavanje.

Na pitanje što je gore – zasićene masnoće ili dodani šećer – američki kardiolozi kažu da je šećer puno opasniji. ‘Umjesto smanjenja koncentracije kolesterola statinom, što je u najboljem slučaju sumnjivo, možda biste trebali početi servirati pravu hranu?’

Timothy Noakes sa Sveučilišta u Cape Townu kaže da je fokusiranje na povišene koncentracije kolesterola u krvi, kao isključivog uzroka koronarnih bolesti srca, nedvojbeno najgora medicinska pogreška našeg vremena. ‘Nakon uvida u znanstvene dokaze imam samo jedan zaključak – nikad nemojte propisati statin voljenoj osobi.’

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...