Strukovna iskaznica osuđuje siromašne države na propast

Zastupnici Europskog parlamenta izglasovali su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu novu direktivu koja bi trebala osigurati reguliranim profesijama – liječnicima, farmaceutima, medicinskim sestrama i drugim stručnjacima veću mobilnost i lakše pronalaženja posla u nekoj drugoj članici EU-a.

Glavna novost u novim propisima je uvođenje europske strukovne iskaznice, koja će tim stručnjacima omogućiti traženje posla u cijeloj Uniji.

U Uniji postoji oko 800 reguliranih profesija, od kojih je njih sedam automatski priznato u svim državama članicama pod postojećom Direktivom za kvalifikacije (Professional Qualifications Directive). To su: liječnici, zubari, medicinske sestre, farmaceuti, primalje, veterinari i arhitekti.

Sustav će se temeljiti na postojećem sustavu elektroničke razmjene informacija između država članica. To bi trebalo uštedjeti vrijeme i olakšati proces priznavanja. Stručnjaci bi zatražili od nadležnih službi u vlastitoj državi da pripreme i dogovore priznavanje kvalifikacija, a ne da podnositelji zahtjeva moraju to tražiti od države od koje žele priznanje, kao što je to do sada bio slučaj.

Međutim, ova direktiva ima i svoje loše strane za siromašnije zemlje članice, koje će još brže gubiti potrebne stručnjake, na što je u raspravi upozorila hrvatska zastupnica Ruža Tomašić (HSP AS). Imam osjećaj da Unija ne shvaća mobilnost s dozom odgovornosti s kojom bi trebala. U teoriji, radi se o praktičnom rješenju koje olakšava zadovoljavanje potreba zajedničkog tržišta rada i omogućava veću slobodu pojedincu, ali u praksi ono osuđuje siromašne države članice na ekonomsku i demografsku propast, rekla je.

Ako s jedne strane govorimo o solidarnosti i naglašavamo potrebu za smanjenjem razlika između bogatijih i siromašnijih članica, onda bismo trebali moći razumjeti što za siromašnije članice znači ostati bez mladog stanovništva i nacionalnih stručnjaka, rekla je Tomašić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...