Svaki šesti osmaš doživio je stanje teške opijenosti

U posljednjih mjesec dana ekscesivno se opijao svaki četvrti učenik osmih razreda, a svaki šesti doživio je stanje teške opijenosti. Više od pola njih pije alkohol tijekom večernjih izlazaka vikendom, i to dječaci najčešće pivo, a djevojčice žestoka pića pomiješana sa sokom, pokazalo je istraživanje koje je u sklopu projekta “Zdrav za pet” provedeno prošle školske godine u 12 škola Zadarske županije.

Svoje stavove i znanja o zloporabi alkohola, opojnih droga i kocke anonimno je podijelilo 515 učenika iz šest osnovnih i šest srednjih škola Zadarske županije.

 

Ne traže im osobnu

− Gotovo svaki deveti učenik alkohol kupuje sam, najčešće u prodavaonicama, ali i na kioscima ili na benzinskim crpkama.

Više od 50 posto ispitanih učenika osmih razreda odgovorilo je da nitko od prodavača pri kupnji alkohola nije od njih zatražio osobnu iskaznicu − kazala je Sandra Poljak-Jurinčić, koordinatorica projekta “Zdrav za pet”, predstavljajući jučer u Policijskoj upravi zadarskoj rezultate ulaznih anketa koje su obuhvatile 178 učenika osam osmih razreda osnovnih škola, 187 učenika osam prvih razreda srednjih škola te 150 učenika sedam drugih razreda srednjih škola.

− Čak 38 posto ispitanih učenika u posljednjih mjesec dana ostalo je vani nakon 23 sata bez pratnje odrasle osobe, najviše njih uz dozvolu roditelja − navela je Poljak-Jurinčić.

Dr. Stela Klepac-Erstić, voditeljica Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo, naglasila je da su istraživanja provedena u šestim i sedmim razredima osnovnih škola pokazala da svaki četvrti učenik te dobi pije rijetko ili ponekad, te smatra da je korisno piti alkohol u manjim količinama.

 

Pridonose i reklame

− U našoj je kulturi pijenje dio zabave, opuštanja i sportskih događanja, čemu reklamama pridonose i mediji i zbog toga mladi rano dolaze u doticaj s alkoholom − objasnila je na konferenciji dr. Klepac-Erstić.

Dodala je kako je marihuanu probalo 0,3 posto ispitanih šestaša i 1,4 posto sedmaša, te da bi oko 97 posto ispitanih učenika ove dobi odbilo ponuđeni joint.

Međutim, oko 10 posto učenika prvih razreda srednjih škola konzumiralo je marihuanu ili hašiš barem jednom u životu, a šest posto u posljednjih mjesec dana.

Manje od jedan posto učenika prvih razreda srednjih škola eksperimentiralo je s ecstasyjem, dok ih je 21 posto jednom ili više puta u životu udisalo ljepila ili neka druga otapala.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...