Timošenko uskoro na slobodi, odlazi na liječenje u Njemačku

Julija Timošenko, bivša ukrajinska premijerka, koja je 2011. osuđena na sedmogodišnju zatvorsku kaznu nakon postupka koji je Zapad ocijenio “političkim progonom”, za mjesec dana bit će oslobođena i do 19. studenoga prevezena u Njemačku na liječenje, javlja Reuters. Podsjeća da je riječ o tzv. djelomičnom oprostu dogovernom između ukrajinskih vlasti i europskih izaslanika.

Očekuje se da će puštanje Timošenko osloboditi put Ukrajini u vezi potpisivanja povijesnih sporazuma s Europskom unijom o posebnom partnerstvu.

Timošenko je pristala na kompromis kako ne bi ugrozila potpisivanje sporazuma u Vilniusu 28. studenoga, potvrdila je njezina 33-godišnja kći Jevgenija Timošenko. Naime, 52-godišnja Julija Timošenko nevoljko je pristala na oprost predsjednika Viktora Janukoviča jer to ne znači oslobađanje od presude, već od odsluženja ostatka zatvorske kazne. U njezinu slučaju to znači da se više ne bi mogla vratiti na ukrajinsku političku scenu.

No bivša premijerka rekla je da je spremna otići na liječenje u Njemačku za dobro Ukrajine. Poručila je da ondje neće tražiti politički azil, već će se vratiti u Ukrajinu i na svoj način boriti protiv tamošnje diktature.

Timošenko je trenutačno u bolnici u sjevernoj Ukrajini pod nadzorom zatvorskih stražara. Pomoć joj već sada pružaju njemački liječnici. Ukrajinska političarka ima oštećenu kralježnicu, stalno trpi bolove i ne može hodati bez tuđe pomoći.

Dva europska izaslanika godinu i pol su “hodočastila” između Bruxellesa i Kijeva kako bi isposlovala njezino puštanje i liječenje u berlinskoj klinici.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...