Tri netočne vinske teorije za koje mislimo da su ispravne!

Danas nije lako kupiti dobro vino s obzirom na nedostatak raznolikosti ponude u većini trgovina. Iako neka klasična vinska pravila nemaju prigovora (npr. crno vino uz govedinu) neke klasične teorije uopće ne drže vodu.

Danas vam otkrivamo tri vinska pravila, koja su zapravo kulinarski mitovi:

1. Određuje li struktura pravilno dozrijevanje vina

Ova teorija tvrdi da su za sazrijevanje iznimno bitni tanini, i da samo crna vina bogata tim enzimima zaslužuju pažnju. Ovo pravilo je zapravo krivo, jer sazrijevanje ovisi i o drugim čimbenicima kao što su kiselost i pH ravnoteža. Stručnjaci su kao primjer uzeli Bordeaux ’82, kojeg mnogi smatraju slabijim vinom bez strukture. I zaključili da je vino vrhunsko. Dakle, iako razina tanina nije velika to ne mora značiti da vino ne može imati fantastičan okus.

 

2. Što je cijena veća, vino je bolje

Lako je razumjeti temelj ovog mita, ali to jednostavno nije točno. Jasno, vino koje košta 9 kuna nije idealan izbor, osim ako ste ljubitelj mamurluka, ali kad je cijena oko 100 kuna, kvaliteta vina je obično dobra. Brojni manje poznati brandovi u Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Portugalu i Kaliforniji nisu pretjerano skupi, i imaju fantastičan okus. Na žalost, samo iskustvo vam može pomoći u odabiru najboljeg vina po pristupačnoj cijeni. No, imajte na umu da vino ne bi trebalo koštati više od 40 kuna da bi sasvim korektno oplemenilo vaš obrok, ili vam razvezalo jezik. Ne budite snobovi, nego uživajte u vinu i životu!

 

3. Pripazite na postotak vlage u podrumu

Teorija je da ako imate boce vina u svom podrumu, vlažnost zraka mora biti između 70% i 95%. Ali to pravilo vrijedi samo ako vino čuvate – u drvenim bačvama. Ako je vino u dobro zatvorenoj boci, vlaga na njega ne može utjecati, i ne morate brinuti – neće promijeniti okus. Samo nemojte bocu predugo držati, nisu sve butelje arhivske…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...