TRK Adrija bez incidenata predana vlasniku, sve se radnice vraćaju na posao

Miodrag Lacić, većinski vlasnik zadarske tvornice ribljih konzervi Adria d.d. koju je u listopadu prošle godine iznajmio zadarskim poduzetnicima Jadranku Lisici i Nevenu Badurini, preuzeo je u petak bez incidenata, iako se do zadnjeg trenutka nije znalo hoće li primopredaja tvornice proći mirno. Kao suvlasnici Tvrtke “Adria Zadar 1 d.o.o.” Lisica i Badurina su 18. listopada prošle godine potpisali jednogodišnji ugovor o najmu, no od samoga početka suradnja je krenula nizbrdo i pretvorila se u međusobne sporove. Lacić je zatražio raskid ugovora o zakupu tvrtke, a u kolovozu je za “Adriju” d.d. prekinut predstečajni postupak. Lacić je tvrdio da se neke osobe žele okoristiti stečajem kako bi se, nakon što radnike otjeraju kući, domogli nekretnina koje se nalaze u blizini buduće luke Gaženica, međutim u petak je izjavio kako je ipak postignut kompromis.

– U cilju da se riješi ovaj problem koji opterećuje i javnost i nas u tvornici, išli smo na to da se izglade svi nesporazumi koliko je moguće. Određeni broj strojeva nedostaje, nadomješteni su s nekakvim zamjenskim strojevima koje smo mi u cilju kompromisa načelno smo prihvatili, ali da se na njima odrade određene preinake kako bi mogli biti u funkciji, da se može na njima raditi i zbog toga će biti smanjena proizvodnja u ovom periodu dok se ti strojevi ne podmire. Oni nisu rekli gdje su ti strojevi, a njihova vrijednost je veća od dva milijuna kuna. Proizvodnja je zbog toga smanjena na 50 posto punih kapaciteta – istaknuo je Lacić.

Postigli su se, kaže, komprosmisi da se strojevi koji nedostaju, nad kojima se trebaju napraviti prepravke, u roku od 15 dana stave u funkciju i nakon toga odnosi će po pitanju opreme biti regulirani.

– Ostale stvari koje nismo dodirnuli, rješavat ćemo s pravnicima nakon prvog dogovora o opremi. Po pitanju radnika smatramo da svih 284 radnika koji su bili predani s tvornicom, ostaju i dalje naši, a radnici Knin – Benkovac će se idućeg tjedna pokrenuti zajedno s radnicima koji su bili u Zadru. Da su strojevi bili u punom sastavu i broju, radili bi već punim kapacitetom od ponedjeljka, ali nadamo se da će to biti već sredinom idućeg tjedna. Od ponedjeljka se u tvornici Adrija i dalje nastavljaju proizvoditi Eva konzerve za potrebe Podravke, a o svim daljnjim dogovorima bit će i druga strana konzultirana. Mi bi voljeli da to bude nastavak suradnje s Podravkom kao i prije godinu dana – kazao je Lacić.

Davor Galetović, odvjetnik i opunomoćenik društva Adria Zadar 1 istaknuo je da je nakon što su dva dana pravili inventuru i pregled postrojenja, primopredaju uspješno završili. Od ponedjeljka Adria d.d. nastavlja raditi u Gaženici, dok će Adria Zadar 1 raditi u pogonu u Stankovcima gdje se nalazi Badurinina Ostrea.

– Očekujemo u tom dijelu suradnju, želimo im u tom smislu puno uspjeha i oštru konkurenciju. Što se tiče strojeva, točno je da su oni zamijenjeni novim. Tu su komisije uočile neke nedostatke koje objektivno postoje i Adria Zadar 1 se obvezao u roku 30 dana te strojeve reparirati i pustiti u pogon. U svakom slučaju ne radi se o velikim novčanim iznosima. Pogon Adrije d.d. ostavljen je u funkciji i on može početi raditi u ponedjeljak što će se i dogoditi. Što se tiče plaća za 76 radnica, to nažalost još nije riješeno. U vezi njih se vodi još postupak kod Trgovačkog suda u Zadru. U intenzivnim smo pregovorima sa sindikatom i mislim da će se u skoro vrijeme i problem tih radnica riješiti. Sporno je tko ih treba isplatiti, ali ja se i tu nadam kompromisu. Cijelo vrijeme smo tvrdili da te radnice nisu naše, a koliko čujem one će u ponedjeljak doći raditi, ali u Adriju u Zadru. Pogon Ostrea u Stankovcima radi, postoji dogovor ukoliko bude viška radnica u Adriji d.d. da će ih Ostrea preuzeti, tako je dogovoreno sa sindikatima – rekao je Galetović, dok Jadranko Lisica i Neven Badurina nisu željeli pred novinare.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...