U nasilju u Iraku 30 mrtvih

Najmanje 30 ljudi, među kojima desetero djece, poginulo je u nedjelju u napadima na osnovnu školu na sjeveru Iraka i na šijitske hodočasnike u Bagdadu, rekli su dužnosnici.

Pet policajaca i deset učenika je ubijeno, a 44 osobe su ranjene u šijitskom turkmenskom selu Kabaku nedaleko od sirijske granice u dvostrukom samoubilačkoma atentatu na jednu policijsku stanicu i susjednu osnovnu školu, rekao je jedan mjesni dužnosnik, prenosi AFP.

Eksplozija je srušila krov škole u kojoj su se prvog dana nastave u tjednu nalazili učenici, precizirao je.

U četvrti Kahira u Bagdadu jedan bombaš samoubojica je napao šijitske hodočasnike i ubio devet a ranio 30 ljudi, dan nakon sličnoga napada kada je 49 članova njihove zajednice izgubilo živote, rekli su dužnosnici. To je drugi napad na šijitske vjernike u manje od 24 sata. Eksplozija je odjeknula kada su se hodočasnici pješice kretali prema svetištu kako bi komemorirali smrt imama Mohamed al-Džavada, 9. imama šijitskog islama.

Tisuće hodočasnika posjećuje sveta mjesta i često su mete sunitskih pobunjenika, od kojih su neki povezani s al-Kaidom i smatraju šijite otpadnicima.

Jedna bomba je eksplodirala u istočnom dijelu Bagdada i ubila pet i ranila 15 ljudi dok je jedan pripadnik kurdskih snaga sigurnosti poginulo u napadu u Kirkuku, na sjeveru Iraka, prema podacima snaga sigurnosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...