U roku dva tjedna na zemlju će pasti 1100 kilograma težak satelit!

Tonu težak satelit Europske svemirske agencije, koji je četiri godine ‘snimao’ Zemljinu gravitaciju, ostao je bez goriva te će ponovno ući u atmosferu u roku dva tjedna, piše RT.

Iako se njegovo kretanje stalno prati, još nije poznato gdje će pasti na Zemlju. Satelit GOCE je lansiran iz Rusije u ožujku 2009. godine, a u svemiru je proveo dvije i pol godine više nego se očekivalo. U ponedjeljak mu je nestalo goriva i Europska svemirska agencija je izvijestila da je njegova misija završila.

 

50-ak dijelova će doći do Zemlje

1100 kilograma težak satelit će još dva tjedna kružiti oko Zemlje prije nego prestanu raditi svi njegovi sustavi i sruši se u atmosferu sa visine od 227 kilometara.

Zadnja faza misije je posebno opasna, jer uz svu najmoderniju tehnologiju koju posjeduje, svemirska agencija ne može predvidjeti gdje bi GOCE mogao pasti. Očekuje se da će većina dijelova satelita izgorjeti tijekom ulaska u atmosferu, ali procjena je da će 50-ak pasti na Zemlju.

Europska svemirska agencija je izvijestila da se ne može predvidjeti gdje će oni točno pasti, a prostor gdje bi se to moglo dogoditi će sužavati kako će se približavati trenutak ulaska u atmosferu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...