Upoznajte Nokijin koncept ručnog sata

Baš kao ostali velikani mobilnog tržišta i Nokia je istraživala područje pametnih ručnih satova – na ponešto drugačiji način od konkurencije. Nedavno patentirani modularni smartwatch ‘Facet’ je nešto što će teško ugledati svjetlo dana u ovom obliku, no to ga ne čini manje zanimljivim u mogućim “ispoliranim” primjenama.

Zahvaljujući tome što se “narukvica” sastoji od više odvojivih segmenata, svaki od njih je moguće posvetiti određenoj funkciji – ili ih upariti za razmjenu i spajanje sadržaja. Primjena bi moglo biti pregršt, ali je naravno lako postaviti pitanje koliko je to izvedivo van konceptnog oblika – a da pri tom bude prihvatljivo za potrošače.

Sve ovo naravno ne znači kako Nokia razvija vlastiti smartwatch, već je riječ o više-manje standardnom istraživačkom procesu koji bi možda mogao ugledati svjetlo dana – baš poput ostalih koncepata. U digitalnoj biblioteci ACM je otkriveno i nešto više detalja.

– Predstavljamo Facet, sustav s više ekrana za nošenje na ruci. Sustav se sastoji od više neovisnih dijelova osjetljivih na dodir koji su složeni u narukvicu. Facet automatski otkriva poziciju sustava u cijelosti, ali i od svakog pojedinog segmenta. Nadalje podržava i upravljanje dodirom na više segmenata istovremeno što rezultira nizom novih mogućnosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...