USKOK došao po Livakovića, uhićeni su i bivši šefovi HAC-a i Viadukta

Petorica su danas uhićena u sklopu afere Remorker: Zdravko Livaković, bivši državni tajnik za infrastrukturu, Milivoj Mikulić, bivši član uprave HAC-a i bivši pomoćnik ministra Kalmete, Damir Kezele, član Uprave Viadukta, Ivan Berket, zamjenik predsjednika Uprave Viadukta i Stjepko Boban, bivši predsjednik uprave HAC-a. Oni su uhićeni zbog sumnje u pranje novca, oko 38 milijuna kuna, iz Hrvatskih autoceste preko tvrtki Igora Premilovca u Češkoj.

Kako doznajemo, USKOK-ova istraga ide prema vrhu piramide pranja HAC-ova novca. Sljedeći koji bi mogao biti uhićen jest Kalmeta. Livaković je jedan od najbližih suradnika nekadašnjeg ministra Božidara Kalmete, a do hapšenja njega i ostale čevorice došlo je nakon što je iskaz USKOK-u o aferi Remorker dao bivši član uprave Hrvatskih autocesta Josip Sapunar koji je priveden prije nekoliko dana. Sapunar je navodno priznao pranje novca iz HAC-a preko građevinskih tvrtki i tvrtki Premilovca i da je novac prosljeđivao Livakoviću i Mikuliću koji su mu navodno tvrdili da novac dalje prosljeđuju, na višu instanciju.

 

Neće se braniti šutnjom

Da bi Livaković mogao otkriti istražiteljima tko je ta viša instancija, da se naslutiti i iz izjave njegova odvjetnika Nediljka Ivančevića:

– Ako je g. Livaković uhićen i ako bude pred istražnim tijelima, neće se braniti šutnjom. Odgovarat će na pitanja.

Livaković je danas najprije bio na obavijesnom razgovoru u zagrebačkom PNUSKOK-u, a zatim je uz pratnju policije otpraćen u Zadar gdje mu je pretražen stan.

Ivančević je izašao pred novinare nakon više od četiri sata pretrage Livakovićeva stana.

– Zdravko Livaković u statusu je osumnjičenika i lišen je slobode. Mi još uvijek ne znamo za što ga terete, a možemo pretpostaviti da je to zbog afere u HAC-u. On će se braniti aktivno, a sada ga voze u Zagreb gdje će dati iskaz – rekao je Nediljko Ivančević.

Potvrdio je da je kod Livakovića pregledavana opsežna dokumentacija nadzora u HAC-u koju je imao u svom stanu.

Livaković i Kalmeta blisko su surađivali godinama. Prvo u Gradu Zadru, kad je Kalmeta bio gradonačelnik, Livaković je bio nestranački pročelnik ureda za graditeljstvo. Nakon što je Kalmeta postao ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, u Zagreb je povukao i Livakovića koji je postao državni tajnik za infrastrukturu. Tako je u Livakovićeve ruke došao resor u kojem se vrtio najveći novac u Hrvatskoj – cestogradnja. Livaković je bio i predsjednik nadzornih odbora HAC-a i Hrvatskih autocesta.

 

Nećak Dorice Nikolić

Sa Sapunarom je bio u vrlo bliskim odnosima i neko su vrijeme njih dvojica s Milivojem Mikulićem drmala cestogradnjom. Livakovića se prozivalo i za sukob interesa jer je njegova projektantska tvrtka D&Z dobila poslove i od Grada Zadra i u cestogradnji. Dok je bio državni tajnik, Livaković je tvrdio da je svoj udio u D&Z-u prodao partneru Davoru Uglešiću, no sad se opet kao jedini osnivačte tvrtke navodi – Livaković. On se s mjesta državnog tajnika povukao u jeku afere u cestogradnji pravdajući se privatnim razlozima.

Milivoj Mikulić do dolaska u upravu HAC-a radio je za američki Bechtel, a smijenjen je nakon samo dvije godine u HAC-u, 2006. godine, ali odmah ga je Kalmeta postavio za svog pomoćnika. I uz Mikulića se veže sukob interesa jer je tvrtka Dinarik njegova brata Ferdinanda Mikulića dobivala milijunske poslove u cestogradnji, kao podizvođač radova.

Livaković je bio u jako dobrim odnosima i sa Bobanom, koji je inače nećak poznate HSLS-ovke Dorice Nikolić. Boban je predsjednik Uprave HAC-a postao krajem 2009. godine, kada je Kalmeta zbog, kako je tada objasnio, loše klime u toj tvrtki smjenio upravu. Do dolaska u HAC, Boban je bio predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, a na čelo te tvrtke je došao kad je HDZ krajem 2003. godine preuzeo vlast u Hrvatskoj. Član Uprave HC-a je postao za Račanove vlade, kad je cestarski resor držao pod kontrolom Radimir Čačić, tadašnji minstar javnih radova. Prije dolaska u HC bio je direktor podružnice njemačke tvrtke Walter Bau u Hrvatskoj.

 

Karamarko uz Kalmetu

Iako je predjednik Uprave Viadukta Joško Mikulić, on je, kažu upućeni samo je figura. Pravi šefovi i vladari te velike građevinske tvrtke su Berket i Kezele.

Berket je u Viaduktu osim što je Mikulićev zamjenik i direktor komercijalnih i financijskih poslova, dok je Kazele osim što je član uprave i tehnički direktor te tvrtke. Prema dosad dostupnim informacijama, novac iz HAC-a se izvlačio tako što su građevinske tvrtke s Premilčovim tvrtkama sklapale fiktivne ugovore pa to naplaćivale od HAC-a u sklopu ugovora za građenje. Zatim bi taj novac bio prebacivan u Češku, a onda nazad u Hrvatsku.

Kalmeta je danas, komentirajući Livakovićevo uhićenje, kazao da je on njegov dugogodišnji suradnik i prijatelj i da je Zadar zahvaljujući njemu, kad je radio u poglavarstvu, napredovao i puno se gradilo te se razvijala prometna infrastruktura. Kalmeta kaže da su Livakovića u zadnjih nekoliko godina stigmatizirali određeni pojedinci u Zadru i Hrvatskoj.

– Siguran sam da će institucije pravne države raditi svoj posao, a Livakoviću želim da što prije dokaže nevinost – kazao je Kalmeta i dodao da ne očekuje poziv istražitelja, ali da će seodazvati budu li ga zvali.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko smatra da spominjanje Kalmete u kontekstu korupcije u HAC-u neće i ne može naštetiti njihovoj stranci.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...