Više od 8 tisuća studenata ostaje bez zdravstvenog

Više od 8 tisuća redovitih studenata starijih od 26 godina ostat će bez obveznog zdravstvenog osiguranja od 1. studenog, tvrde čelnici Hrvatskog studentskog zbora.

Morat će plaćati 390 kuna mjesečno jer nije na vrijeme promijenjena zakonska odredba dogovorena između ministarstava zdravlja i obrazovanja da zdravstveno osiguranje vrijedi 8 godina od upisa studija. Prvi put u hrvatskoj jedna skupina građana će izgubiti pravo na obvezno zdravstveno osiguranje na koje pravo imaju čak i zatvorenici, tvrdi Toni Ganjto, član Hrvatskog studentskog zbora.

Imate paradoksalnu situaciju ako sa 22, 23 godine upišete studij, imate plaćen studij na 4., 5. godini ako ste redoviti, a nemate plaćeno zdravstveno osiguranje, dodao je Vedran Dodić, student 5. godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Predsjednica Hrvatskog studentskog zbora (HSZ) Petra Radetić ocijenila je na izvanrednoj konferenciji za novinare da su iznimno loši uvjeti u studentskim domovima i veliki manjak smještajnih kapaciteta jedni od glavnih problema studentskog standarda u Hrvatskoj.

Ustvrdila je kako i dalje vlada veliko nezadovoljstvo studenata provedbom novoga Pravilnika o prehrani studenata te najavila kako će se sastanak s predstavnicima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), na kojem bi se prijedlozi studenata trebali prihvatiti, održati u prvom tjednu mjeseca studenog.

Osim temeljnoga nezadovoljstva studenata novim Pravilnikom o prehrani, upozorila je i na veliki nedostatak studentskih restorana u Splitu, što splitske studente, kako je napomenula, dovodi u još nepovoljniji položaj u primjeni novoga Pravilnika.

Tajnik za međunarodnu suradnju Mate Damić najavio je održavanje 65. Generalne skupštinu Europske studentske unije (ESU), koja će se održati od 26. studenog do 2. prosinca u Zagrebu.

Napomenuo je kako je ESU krovno predstavničko tijelo 11 milijuna europskih studenata te ocijenio kako je održavanje skupštine još jedan u nizu dokaza vrijednosti hrvatskih studenata u međunarodnim okvirima, iako, po njegovoj tvrdnji, u vlastitoj zemlji još uvijek nisu dovoljno prepoznati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...