Vukovi zaklali ovce u Ražancu i Buliću

Napadi vukova na stoku u Zadarskoj županiji postali su sve učestaliji. Posljednji napadi zabilježeni su u Ražancu i Buliću gdje je stradalo nekoliko ovaca. Prosle subote vukovi su tako napali i stado ovaca Zvonimira Miočića iz Ražanca, i to samo nekih dvjestotinjak metara od obiteljske kuće.

– Bilo je oko 2 sata popodne, taman sam pekao rakiju ispred kuće kada sam primjetio da su se ovce nešto preplašile. Kad sam dotrčao do njih vidio sam da se nekoliko njih vrti u krug. Odmah sam pazio i dva vuka. Jedan je za vrat držao ovcu, a drugi janje. Kad su me primjetili jedan je pobjegao u borovu šumu, a drugi je ostao daviti ovcu, tek je pustio kad sam mu blizu prišao. U 33 godine, koliko sam lovac to nisam vidio, kazao je Mičić.

Obzirom da su vukovi vrlo slični čagljevima, odnosno divljim psima, pastiri ih često znaju zamijeniti, tako da svi napadi niti ne budu prijavljeni. Naime, sve je više i križanaca pasa i vukova koji također napadaju stoku. Dobar dio takvih križanaca završava i u susjednoj nam Bosni i Hercegovini gdje se koriste u borbama pasa.

Inače, sredinom rujna te početkom listopada najviše zabilježenih napada na stada ovaca bilo je u Gorici, gdje je stradlo oko 15-ak grla stoke. Odšteta za stradalu ovcu je 500 kuna, bremenitu 700, dok je za kozu 700, odnosno 1.000 za bremenitu. Dok je za janje i jare 700 kuna. S druge strane kazna za ilegalan odstrel vuka iznosi čak 40 tisuća kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...