Zadarski vrtići uzor Splitu i Varaždinu

Prema informacijama kojima raspolažemo zadarski model funkcioniranja dječjih vrtića u kojima Grad Zadar sufinancira osim gradskih i vrtiće drugih osnivača uz Split preuzima i grad Varaždin. Naime, radi se o očito više nego uspješnom modelu koji se sustavno provodi posljednje četiri godine na području našeg grada, a podrazumijeva da je cijena od 700 kuna univerzalna bilo dijete u gradskom ili privatnom vrtiću te iste uvjete. Model obuhvaća 80 posto, od oko 3500 djece koja imaju pravo na boravak u predškolskoj ustanovi. Dakle, više od 2800 zadarske djece obuhvaćeno je nekim od organiziranih oblika predškolskog odgoja na području grada. Od te brojke 1100 ih je smješteno u vrtićima drugih osnivača dok je u gradskim, odnosno Radosti koja uključuje i Sunce smješteno 1600 djece te još 100-ak djece u Dječjem vrtiću “Latica”.  Grad Zadar osnivač je dvije ustanove, a financijski potpomaže rad 22 dječja vrtića drugih osnivača.

Joso Nekić, gradski pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo izrazio je zadovoljstvo postignutim ciljevima dostupnosti predškolskog programa za svu gradsku djecu te još uvijek istim cijenama koje se kako ističe neće mijenjati u bliskoj budućnosti.

– S obzirom da je stanovnika u gradu sve više, tako je i sve više zaposlenih roditelja koji imaju potrebu za boravkom njihove djece u nekoj od predškolskih ustanova. Kako Grad nije imao mogućnosti ostvariti, odnosno izgraditi toliko kapaciteta koliko su zahtijevale prilike, odlučili smo se na ovaj model sufinanciranja 22 vrtića drugih osnivača koje polazi 1100 djece. Osim toga, sufinanciramo i plaće 106 odgojiteljica koje su jednako plaćene u gradskim i drugim vrtićima. Osim odgojiteljica Grad sufinancira i jednog pedagoga koji je dio stručnog tima koji mora posjedovati svaka predškolska ustanova uz psihologa i defektologa. Cilj nam je bio svoj gradskoj djeci omogućiti jednake uvjete 10-satnog boravka u predškolskoj ustanovi, kako prema dostupnosti programa tako i po cijenama.  Naime, prije nije bilo privatnih vrtića, odnosno vrtića drugih osnivača koji su imali cijenu ispod 1000 kuna. Danas je to zahvaljujući upravo našem modelu drugačije. Naime, nepravedno je da jedno dijete plaća 1700 kuna privatni vrtić jer nema mjesta u gradskima, a drugo 700 kuna. Upravo stoga je ovaj model zamišljen i razrađen. Naravno, još uvijek ima prostora za podizanje standarda vrtića, ali smatram da smo temeljne ciljeve i načela ostvarili i ispunili na zadovoljstvo velikog broja roditelja, istaknuo je Nekič.

Joso Nekić (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)

Grad Zadar jedan je od gradova u Hrvatskoj koji izdvaja najviše sredstava iz proračuna za predškolski odgoj. Ukupno 10 posto proračuna, tj. oko 33,5 milijuna kuna osigurano je za programe predškolskog odgoja. Oko 10 milijuna kuna osigurano je za svrhu sufinanciranja vrtića drugih osnivača.

– Ekonomska cijena vrtića je od 1600 do 2000 kuna po djetetu. Od toga roditelji plaćaju 700 kuna, što je zapravo iznos koji pokriva samo troškove prehrane djeteta u 10-satnom boravku, podijeljeno na četiri obroka. Ostatak iznosa podmiruje Grad Zadar. Svake godine nam je prije ovoga modela ostajalo neupisano 300 do 400 djece od kojih je dio odlazio u preskupe privatne vrtiće što nije bilo ostvarivo svim roditeljima, stoga smo morali po tom pitanju nešto poduzeti. Kako sam već prije rekao, kako nismo imali mogućnosti proširenja svojih kapaciteta ovaj model je bio najbolje zamjensko rješenje, a dokaz da je uspješan pokazuju zadovoljni roditelji, ali i navedeni gradovi koji će ga preuzeti ili već jesu. Mi u Zadru gotovo da nemamo više niti jedno dijete neupisano u vrtić, a to je pokazatelj da smo na dobrom putu, zaključio je Nekić.

Oko 270 zadarskih obitelji plaća cijenu vrtića manju od 700 kuna, a to se odnosi na one obitelji kojima primanja po članu domaćinstva ne prelaze 1500 kuna.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...