Zajednica županija prozvala ministre Grčića i Bauka

Problematiku dodatne centralizacije u slučaju podjele zemlje na pet regija, istakli su danas članovi Hrvatske zajednice županija koji su pozvali ministre Branka Grčića i Arsena Bauka na izradu novog plana regionalnog ustroja, u čiju bi izradu aktivno uključili i predstavnike županija.

Prema riječima predstavnika Hrvatske zajednice županija, podupiru svaku reformu državne uprave kojoj je cilj njena decentralizacija, no, u isto vrijeme izrazili su zabrinutost kako bi ovakva podjela rezultirala upravo suprotno od spomenutih želja.

Umjesto podjele zemlje na pet regija, dodaju, reforma lokalne i regionale samouprave vrlo je lako izvediva jačanjem županija kojima bi, prema njihovim riječima, trebalo vratiti cijeli niz ovlasti, posebice Uredima državne uprave u regionalnim centrima.

Kako je istaknuo predsjednik HZŽ-a, virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić, Zajednica inzistira da Vlada u daljnje radne skupine uključi i župane, koji su, kako dodaje, o vladinim namjerama jedino informirani iz medijskih napisa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...