Zaštićene ptice unište nam sve što zasadimo!

Mještani sela koji svoje zemljišne posjede imaju na području Parka prirode Vransko jezero okupili su se prije nekoliko dana na osnivačkoj skupštini: osnovali su udrugu kako bi od resornih ministarstva i Vlade RH tražili da se zaustavi, kako navode, obespravljenost i oduzimanje osnovnih prava vlasnika parcela.

– Više ne možemo obavljati poljoprivredne djelatnosti na našim parcelama. Tamo gdje možemo, ptice nam potpuno uništavaju sve što zasadimo. U Parku prirode je ornitološki rezervat i ptičji fond je zaštićen, a ogromne štete koje nam ptice rade ne zanimaju nikoga. Prioritetno ćemo tražiti da se neki kriteriji zaštite Parka prirode ublaže kako bi domicilno stanovništvo moglo normalno raditi na svojim posjedima – kaže Ljubomir Barešić iz Draga, potpredsjednik novoosnovane udruge.

 

Bezočno su kažnjeni

Kazavši da je to tek mali dio problema, Barešić je istaknuo da ih progone i “Hrvatske šume”, da su mještanima posječene masline s njihovih posjeda, te da je vrhunac apsurda u njihovom sudskom kažnjavanju.

– Na desetke naših mještana je sudski utuženo jer su sjekli samonikle borove. Neki imaju presude da zemljište moraju vratiti u prvobitno stanje, dakle da vrate borove na ista mjesta! Bezočno su kažnjeni što su kultivirali dio krša i kamenjara, a treba znati da je samonikli bor najveća štetočina uz kojeg neće živjeti ni gušter, a kamoli plemenite ptice.

U tim zapuštenim dijelovima, gdje raste drača, neće rasti ni jedna biljka, sve je pusto, samo se roji borov prelac koji napada sve što daje plod. Naši bi ljudi trebali biti nagrađeni što su sadili masline, umjesto da su dobili visoke novčane kazne.

Ovo više ne može, “Hrvatske šume” su uzurpatori, a mi smo obespravljeni – kazao je Ljubomir Barešić, dodajući da na području Parka prirode Vransko jezero, te na dijelu kojim gospodare “Hrvatske šume”, svoje parcele imaju mještani Draga, Pakoštana, Vrane, Radašinovaca, Banjevaca, Kašića, Murtera i Betine.

 

Srediti zemljišne knjige

Odnedavno okupljeni u udrugu, stanovnici ovih mjesta odlučni su u namjeri da se što prije srede zemljišne knjige, da im se omogući bavljenje poljoprivredom, da koriste svoju zemlju i da se ribolov i udičarenje omogući stanovnicima onih mjesta koja graniče s Vranskim jezerom.

– Posebno tražimo da se vlasnicima nekretnina u okruženju Parka prirode dozvoli sadnja maslina. Djelatnici “Hrvatskih šuma” iz Biograda ponašaju se kao država u državi, njima vlasnički list ne znači ništa, ne libe se ni fizički nasrtati na vlasnike koji na svojim posjedima pokušavaju saditi masline, smokve, višnje i druge dalmatinske kulture – rekao je Barešić u ime udruge, za čijeg je predsjednika izabran Miro Baradić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...