Želite li da vam mirovinu nosi poštar, morate to sami platiti!

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u studenom će obustaviti isplatu mirovina svim korisnicima koji ne dostave OIB, najavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Ministar kaže da su svi umirovljenici nekoliko puta pismeno obaviješteni da dostave taj podatak, ali do današnjeg dana na taj se poziv oglušilo 5400 umirovljenika koji imaju prebivalište u Hrvatskoj i 48 tisuća umirovljenika kojima se mirovina isplaćuje u inozemstvu. Iz Srbije i Bosne i Hercegovine čeka se podatak o OIB-u za 18 tisuća osoba koji primaju mirovinu iz Hrvatske, a preostalih 30 tisuća živi u SAD-u, Austriji, Kanadi, Australiji i drugim državama svijeta.

OIB je dodijeljen svim hrvatskim državljanima, a moraju ga zatražiti i strani državljani kojima se isplaćuje mirovina iz Hrvatske. Za to je potrebno podnijeti zahtjev za dodjelu OIB-a u bilo koju poreznu upravu u Hrvatskoj i dostaviti preslik osobne iskaznice.

Mirovine će se od iduće godine isplaćivati putem tekućeg računa pa će 190 tisuća umirovljenika kojima poštari donose mirovinu kući dobiti šest mjeseci da prijeđu na isplatu putem tekućeg računa. Time će HZMO godišnje uštedjeti oko 100 milijuna kuna, koliko državu stoji poštanska provizija. Iznimno će se mirovine nastaviti isplaćivati poštom onima koji sami plate troškove isplate, invalidima s više od 80% invalidnosti te u selima gdje kilometrima treba ići do prve banke.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...