10 najčešćih izgovora za kašnjenje

Jutros ste zakasnili na posao i ispričali ste se prometnom gužvom? Niste jedini! Evo kako se najčešće ispričavamo zbog kašnjenja.

Polovica nas svakodnevno izgovara laži zbog kašnjenja, a najčešće se služimo isprikom da smo upali u prometnu gužvu, otkriva nova studija. Drugi je najpopularniji izgovor tvrdnja da nismo čuli alarm. Anketa otkriva da Britanci znaju ići tako daleko da tvrde da su se izgubili, a često okrivljuju i javni prijevoz, piše MailOnline.

Istraživanje je pokazalo da čak 75 posto ljudi redovito govori laži u pokušaju da se izvuku iz neugodne situacije, a 48 posto priznaje da ih izgovaraju na dnevnoj bazi.

Psiholozi objašnjavaju kako je tajna uvjerljivog izgovora u tome da isprika bude osobna, sadrži žaljenje i bude izgovorena kao da i sami u to vjerujete. Psiholog Dr. Aric Sigman objašnjava da nam pristojan izgovor omogućuje da pregovaramo o našim osjećajima, a da nitko ne bude povrijeđen.

‘Savršen izgovor je dijelom umjetnost, a dijelom logika – i sadržaj i forma i izvedba su jednako važni.’

 

Savršena isprika

Prema riječima dr. Sigmana, jedan je od ključnih sastojaka savršenog izgovora autentičnost, jer isprika mora zvučati realno i iskreno kako bi bila prihvaćena kao nešto što se može dogoditi svakome.

Mora biti osobna i uvjerljiva te s elementima vaših životnih okolnosti. Kada pronalazite ispriku, zamislite što bi drugoj osobi moglo biti prihvatljivo, dodajte malo žaljenja i pokažite razočaranje zato što niste u mogućnosti ispuniti svoje obveze. No prije nego što ponudite alibi morate i sami sebe uvjeriti da je istinito ono što izgovarate.

 

10 najčešćih izgovora za kašnjenje:

1. Bila je gužva u prometu.
2. Nije mi zvonila budilica.
3. Izgubio/la sam se.
4. Tramvaj je kasnio.
5. Auto nije htio upaliti.
6. Dijete mi je bolesno.
7. Zapeo/la sam u snijegu.
8. Auto mi se pokvario.
9. Partner se razbolio.
10. Nisam mogao/la pronaći babysittericu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...