Brammertz sprema pozitivno izvješće o suradnji ICTY-ja i Srbije

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz izvijestio je predsjednika srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s Haškim sudom Rasima Ljajića da će njegovo izvješće o suradnji Srbije s Haškim sudom (ICTY), koji će u prosincu predstaviti Vijeću sigurnosti UN-a, biti pozitivno, priopćeno je iz Ljajićeva ureda.

Brammertz, koji je započeo trodnevni posjet Beogradu, sastao se u ponedjeljak s Ljajićem i upoznao ga s tijekom pojedinačnih postupaka koji se trenutačno vode pred Haaškim sudom. Ljajić i Brammertz suglasili su se da je suradnja Srbije i tužiteljstva ICTY-ja u Den Haagu u dostavljanju dokumentacije, pristupu arhivima državnih institucija i svjedocima “na veoma visokoj razini” i da “nema otvorenih pitanja”.

Ljajić je, kako se navodi u priopćenju, ponovio inicijativu Srbije da osuđeni pred ICTY-jem kaznu zatvora izdržavaju u državama regije, posebno naglašavajući spremnost Srbije da sa Sudom zaključi takav sporazum. Brammertz će se danas sastati sa srbijanskim premijerom Ivicom Dačićem, tužiteljem za ratne zločineVladimirom Vukčevićem te s predstavnicima međunarodne zajednice u Beogradu.

Brammertzov posjet Srbiji dio je priprema za izvješće o izlaznoj strategiji kojom će ICTY završiti rad.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...