Branitelji ne žele Gotovinu i Markača u Upravnom vijeću

Braniteljske udruge odbile su prijedlog ministra Predraga Matića da se u Upravno vijeće Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru imenuju i generali Ante Gotovina i Mladen Markač! Jedna od zadaća Centra bit će upoznavanje učenika i ostalih posjetitelja s vrijednostima Domovinskog rata i sa samom bitkom za Vukovar, a iako je Matić htio da Gotovina i Markač također budu članovi Vijeća, predstavnici 40 braniteljskih udruga iznijeli su drugi prijedlog, prema kojemu će se Vijeće popuniti s troje djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

Ministar Matić nije htio komentirati činjenicu da su udruge odbile dva neupitna i ugledna autoriteta u braniteljskom miljeu, ali je napomenuo da je njegova ideja bila tek načelna.

– Prijedlog je bio da u Vijeće uđu tri istaknuta, ugledna i javno prepoznata sudionika Domovinskog rata, pri čemu je jedan trebao biti iz južne Hrvatske, drugi iz sjeverne, a treći član bio bi predstavnik braniteljske zajednice iz Vukovara. Na sastanku u Ministarstvu 25. listopada, na kojemu je bilo više od 40 predstavnika udruga, ministar je iznio svoje razmišljanje i istaknuo da bi time ujedno bio zadovoljen i kriterij zastupljenosti sjeverne i južne Hrvatske – kažu u Ministarstvu.

No, predstavnici udruga iznijeli su svoj prijedlog, pa je ubrzo ministar Matić prihvatio stav da bi braniteljske interese najbolje predstavljao upravo njihov model.

– Udruge su odlučile da to trebaju biti djeca poginulih i nestalih branitelja. To je njihovo pravo i njihov stav i zbog toga nemamo daljnjih komentara na tu temu – rekli su u Ministarstvu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...