Cameron bi mogao nagovoriti Britance da ostanu u Europskoj uniji

Većina britanskih glasača izabrala bi ostanak u Europskoj uniji da premijer David Cameron uspije u mijenjanju odnosa Londona s Unijom, pokazala je u utorak anketa. Cameron je u siječnju obećao da će prije referenduma koji će biti do kraja 2017. pokušati ostvariti novu sporazum s EU-om, ako 2015. dobije izbore.

Iako ankete pokazuju da bi Britanci glasali za odlazak iz Unije da danas odlučuju, ispitivanje javnog mišljenja YouGov-a provedeno za list Sun pokazuje da bi premijer mogao nagovoriti većinu da glasa za ostanak ako postigne sporazum s EU-om.

Pedeset i dva posto ispitanika glasalo bi za britanski ostanak u Uniji pod novim uvjetima, 28 posto za odlazak, 16 posto ispitanika još je neodlučno, a četiri posto ne bi glasalo.

Na pitanje kako bi glasali da je referendum sad, prije Cameronove obnove pregovora, glasači su se podijelili: 39 posto ostalo bi u Uniji, a 39 posto bi bilo sklono istupanju Britanije.

Cameron je prošli tjedan rekao da je “suglasnost za ostanak u Uniji veoma tanka” te da njegov plan reforme ima uvjerljivu potporu glasača i poslovnih ljudi.

Njegova vlada preispituje ravnotežu snaga u odnosu Londona I EU-a. Cameron spominje smanjivanje europske regulacije i vraćanje nekih ovlasti državi, na područjima poput radnog zakonodavstva i socijalne politike.

Aktivisti koji se bore protiv britanskoga članstva u EU-u taj blok smatraju skupim, gubitkom novca i premoćnom prijetnjom britanskom suverenitetu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...