Cruise prijetio novinarima kako bi sačuvao besprijekoran imidž

Dokumenti koji su procurili iz sudskog procesa u kojemu Tom Cruise tuži tvrtku Bauer media za 50 milijuna dolara zbog članaka objavljenih u časopisima In Touch i Life&Style, otkrili su pomno čuvanu privatnost filmske zvijezde i otkrili da su priče o njegovu silničkom ponašanju točne.

Američki tračerski portal RadarOnline ima šokantne mailove i pisma koja su Cruise i njegovi odvjetnici razmjenjivali s medijima i oni pokazuju kojim je sve metodama Cruise zataškavao informacije kako bi čuvao besprijekoran imidž.

Njegovi odvjetnici često su koristili prijetnje tužbama, naročito ih je puno poslano novinarima The New Yorkera i The Hollywood Reportera. U rujnu 2012. Cruiseov odvjetnik Bert Fields poslao je preventivnu poruku Kim Masters i Hollywood Reportera koja je pripremala priču o efektu koji bi pogubni članak Vanity Faira o scijentologiji mogao imati na Cruiseovu karijeru.

“Rečeno mi je da pišete o plaćeničkom zadatku Maureen Orth (novinarka Vanity Faira) i njegovom mogućem utjecaju na karijeru Toma Cruisea” sotji u pismu koje je poslao Fields. Nakon što je odbacio Vanityjev članak kao “stare tabloidne laži koje šire ogorčeni bivši scijentolozi” odvjetnik je iznenada odluio usporediti Kim Masters s nacistima što mu je bila omiljena taktika.

“Vaša ideja da bi Tom morao napustiti Crkvu da bi spasio karijeru počinje zvučati kao nešto iz Njemačke 1930ih, kada je profesionalna karijera čovjeku mogla propasti zbog njegovih vjerskih uvjerenja. Predobra ste novinarka da biste dopustili da vas vaši osjećaji prema scijentologiji, o kojima smo vi i ja davno razgovarali, navedu da naštetite Tomu koji je jako dobar čovjek i nije to zaslužio.!” Članak je ipak objavljen ali je veći dio bio povoljan za Cruisea.

Drugo pismo koje objavljuje RadarOnline Fields je u ožujku 2012. poslao Pulitzerom nagrađenom novinaru New Yorkera Lawrenceu Wrightu, nakon što je on objavio članak o Scijentološkoj crkvi. Taj je članak “sadržavao netočne i klevetničke tvrdnje o gospodinu Cruiseu” tvrdio je Fields i ponudio provjeru činjenica u knjizi o scijentologiji koju je Wright upravo bio pisao.

“Ako me unarpijed upoznati što, ako išta, u svojoj knjizi pišete o gospodinu Cruiseu, bit će mi drago da vas savjetujem o tome jesu li ti navodi točni ili ne.” napisao je Field i nastavio prijetnjom “Ako ne iskoristite ovu priliku da izbjegnete netočne i klevetničke tvrdnje o gospodinu Cruiseu, to će, naravno, biti dokaz krajnjeg nehaja. Naravno, ako u knjizi bude klevetničkih navoda o gospodinu Cruiseu, mi ćemo u prikladno vrijeme poduzeti prikladne mjere.”

Kad je deset mjeseci kasnije izišla Wrightova knjiga Going Clear, Fields je izdao priopćenje u kojoj je naziva “dokazivim lažima šačice ogorčenih bivših scijentologa”, jezikom vrlo sličnim onome kojim je prijetio Hollywood Reporteru. Cruise ipak nije tužio Wrighta.

Treći slučaj uključuje vidovnjaka Thomasa Johna koji je imao neko viđenje o razvodu Toma Cruisea od tadašnje supruge Katie Holmes i to je objavio na stranici HollywoodLife.com. Fields mu je napisao pismo u kojemu ga upozorava da više nikad ne izgovori ime njegova klijenta.

“Odurno je da vi objavljujete takve skandalozne izjave bez ikakvog osobnog znanja o gospodinu Cruiseu i njegovu razvodu” pisao je Fields”Činjenica da tvrdite da ste medij ne daje vam pravo da difamirate gospodina Cruisea…Vaše izjave ne samo da su netočne, klevetničke i zlonamjerne, već su krajnje neodgovorne. Dajete gadljive izjave o našem klijentu da biste se obogatili na njegov račun , a znate da će vaše laži zauvijek ostati dostupne njegovoj djeci da ih čitaju.”

Fields završava: “Moram od vas tražiti da pokažete malo dostojanstva i prestanete davati lažne izjave o našem klijentu. U protivnom, gospodin Cruise neće se ustručavati podnijeti tužbu protiv vas.” Thomas John nije poslušao i nastavio je davati izjave o Cruiseu ali glumac ga nije tužio.

U iskazu koji je preko videa dao na suđenju protiv Bauer Medie, Cruise je rekao da razumije cijenu slave: “Slušajte, ja sam javna osoba. Apsolutno razumijem…i toleriram strašno puno toga i znam da sam privilegiran što mogu živjeti kako živim i u to stvarno vjerujem.” Cruise je rekao da nije znao za prijetnje koje su njegovi odvjetnici slali novinarima, posebno ne za usporedbe s nacistima. Tvrdi da nikad ne bi odobrio te “etički upitne taktike.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...