Dvorski: Ne smanji li se prirez, doći će do krize vlasti

U zadarskom Gradskom vijeću planuli su u utorak „ratovi među saveznicima“ s dobrim izgledima da prvo primirje bude potpisano unutar vladajuće koalicije dok će podjele među opozicijom biti samo produbljene. HSPAS je tražio raspravu i odluku o smanjenju prireza, gradonačelnik Božidar Kalmeta i HDZ su to odbili, a to je, iz svojih razloga, podržalo i troje vijećnika SDP-a što je izazvalo reakciju Akcije mladih odakle sada govore da je na djelu koalicija HDZ-a i SDP-a.

– Smanjenje prireza i njegovo ukidanje do kraja mandata je bio uvjet naše koalicije s HDZ-om i to stoji u međustranačkom sporazumu, pa mi od toga nećemo odustati već ćemo svoj prijedlog ponoviti i na sljedećoj sjednici GV-a – kaže predsjednik gradskog HSPAS Rudolf Dvorski, objašnjavajući da je prijedlog iznijet bez konzultacija s HDZ-om zbog „problema u komunikaciji koji traju već mjesec dana“.

Ne bude li smanjenja prireza, bit će krize vlasti, tvrdi Dvorski premda je već sada jasno da neće doći do takvog raspleta. Naime, Kalmeta je već najavio da će pred donošenje proračuna za 2014. godinu otvoriti raspravu o smanjenju i eventualnom ukidanju prireza šireći krug svih koji bi se o tome mogli dogovoriti na sve opozicijske stranke.

Time je „pravaška pobunica“ amortizirana iako je, ne slučajno, plasirana baš u nezgodnom vremenskom preklapanju izglasavanja proračuna i bitke za pročelnička mjesta. Očito u vladajućoj će koaliciji na kraju svi biti zadovoljni, jedni smanjenjem ili ukidanjem prireza, a drugi novoosvojenim pozicijama u gradskoj upravi, ma koliko ih bilo.

 

Ucjene zbog kadra

Brojni su dokazi o suradnji SDP-a i HDZ-a, ali ovo je najeklatantniji primjer njihove suradnje i to na račun građana, smatra Marko Pupić Bakrač iz Akcije mladih, odustajući od svoje teze o „tihoj koaliciji HDZ-a i SDP-a“ jer je očito da se „HDZ i SDP vole javno“.

– Za HDZ su SDP-ovci „udbaši“ i „crveni“ sve dok im ne zatrebaju njihovi glasovi. Vjerujem da ćemo vrlo skoro imati lokalne izbore i da ćemo ih natjerati da protuprirodni blud okrune koalicijskim brakom – kaže Pupić Bakrač.

Za Antu Rubešu je postupak HSPAS-a „način ucjene HDZ-a zbog 30 posto kadra u Gradu i Županiji“, a Marjana Botić misli da HSPAS „sve ovo radi zbog podjele plijena, misleći da su izbori okupacija grada, a ne rad za grad“. Iz Akcije mladih podsjećaju da su oni prije 20 dana dostavili prijedlog o ukidanju prireza, pa očekuju da se taj prijedlog i pojavi na Gradskom vijeću.

– SDP ne želi sudjelovati u trgovačkim igricama oko podjele fotelja gdje mali ucjenjuju velike, a na pamet im ne pada raskidanje vladajuće koalicije. Da su iz HSPAS zaista ozbiljno mislili, bili bi tražili našu potporu svom prijedlogu, ali oni su bili usmjereni samo na trgovački pritisak. Od Renate Peroš naovamo, SDP ima isti odnos prema političkoj trgovini koja je ovu zemlju dovela do kraha i svejedno nam je tko to trguje s HDZ-om, izjavila nam je Omerka Šarić Frantin, vijećnica SDP-a koja s Irenom Dragić i Željkom Mikinom nije podržala prijedlog HSPAS-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...