Europski satelit će krajem tjedna pasti na Zemlju, ali još se ne zna točno gdje

Europski satelit GOCE, koji je posljednje četiri godine kružio Zemljinom orbitom i prikupljao podatke o gravitaciji, ostao je krajem listopada bez goriva te bi krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna trebao pasti na Zemlju.

Satelit GOCE kružio je orbitom na visini od oko 272 kilometra i samim time je najniži znanstveni satelit u Zemljinoj orbiti. Prikupljao je prvenstveno informacije o varijacijama Zemljine gravitacije.

GOCE će u atmosferu ući krajem ovog tjedna. Većina satelita teškog 1100 kilograma izgorjet će tijekom ulaska u atmosferu, no oko 50 njegovih dijelova odnosno 25 posto mase satelita past će na Zemlju ili u ocean. Zasad nije moguće predvidjeti gdje će točno satelit pasti, ali ta će informacija vjerojatno biti poznata kada se približi Zemljinoj atmosferi.

Satelit je protekle četiri godine prikupio najpreciznije dosad podatke o varijacijama gravitacijskog polja Zemlje a stvorio je i prvu kartu visoke rezolucije na kojoj je vidljiva granica između zemljine kore i omotača.

Ipak, znanstvenici su uvjereni kako su najveće šanse da će satelit pasti u jedan od oceana, a ukoliko se pokaže da će pasti na naseljeno područje, stanovnici će biti na vrijeme upozoreni i evakuirani. Upozoravaju kako nema razloga za paniku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...