Glasaj protiv – Zadar pozvali sugrađane: “Glasajte PROTIV!”

Inicijativa studenata i građana “Glasaj protiv – Zadar” uputila je svoje priopćenje medijima u kojima pozivaju sve građane da, bez obzira na seksualne i emocionalne odabire, bez obzira na vrstu obitelji, 1. prosinca izađu na referendum i na pitanje “Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?” odgovore – PROTIV!

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

 

– Pozivamo građane i građanke da, bez obzira na njihove seksualne i emocionalne odabire, bez obzira na njihove odabire vrste obitelji, 1. prosinca iziđu na referendum i na pitanje koje glasi „Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?” odgovore – PROTIV. Glasovanjem „protiv“ stajemo u obranu, ne samo prava svakog pojedinca i pojedinke na slobodan odabir vlastite obitelj, već i u obranu sekularne države. Podsjećamo da je pojam obitelji semantički širi od pojma braka, te da je pod ustavnom zaštitom upravo obitelj dok se uređivanje braka i pravnih odnosa u braku, izvanbračnoj zajednici i obitelji prepuštaju razini zakona. LGBTIQ osobe želimo ohrabriti da iziđu i glasuju u korist svojih sadašnjih i budućih izbora obitelji, bez obzira na to jesu li danas „u ormaru“ ili izvan njega jer će i samim činom glasovanja „protiv“ učiniti (is)korak koji je od presudne važnosti za izgradnju Hrvatske kao društva koje ne prihvaća diskriminaciju. Također želimo ohrabriti heteroseksualne pojedince i pojedinke, a posebno one koji žive u braku s partnerom ili partnericom po vlastitom izboru, da iziđu i glasuju „protiv“ jer vjerujemo kako heteroseksualna većina nije dominantno sastavljena od heteronormativnih fundamentalista, već od suosjećajnih pojedinaca i pojedinki čija želja nije onemogućiti drugima ona prava koja sami uživaju. U medijima se moglo čuti i kako ishod referenduma ništa zapravo mijenja jer će svoju zajednicu brakom i dalje moći nazvati samo par koji se sastoji od muškarca i žene. Smatramo da je riječ o neadekvatnom pojednostavljivanju koje za cilj ima odvratiti građane i građanke od izlaska na referendum. Točno je da će, bez obzira na ishod referenduma brak i dalje biti zajednica muškarca i žene jer tako propisuje Obiteljski zakon. Bude li, kako očekujemo, u Hrvatskom saboru usvojen Zakon o životnom partnerstvu prema njegovom nacrtu naziv „zajednice obiteljskog života dvije osobe istog spola koje su sklopile životno partnerski odnos pred nadležnim tijelom“ bit će – životno partnerstvo. Važno je naglasiti kako bi ustavnim definiranjem samo jednog oblika obitelji, one koju čine partneri različitog spola, bilo povrijeđeno načelo jednakosti svih građana i građanki, a upravo je jednakost, kako se navodi u Ustavu, jedna od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske. Odaziv na referendum i rezultat izjašnjavanja pokazat će jesmo li kao društvo dovoljno empatični da drugog doživljavamo jednakim sebi, dovoljno samouvjereni da se ne plašimo izjednačenja svih građanki i građana u njihovim u pravima i dovoljno iskreni da se sa svojom prirodom suočimo u intimi zaštitne ograde koja osigurava tajnost referendumskog izbora.

Studenti PROTIV

Podsjećamo da je ususret referendumu skupina studentica i studenata Sveučilišta u Zadru odlučila iskazati podršku LGBTIQ osobama u Republici Hrvatskoj te organizirati programe kroz koje bi se ta podrška iskazala. Na to ih je potaknula inicijativa Filozofskog fakulteta u Zagrebu ‘AUT’ koja je ranije krenula s istom namjerom. U sklopu Udruge studentica i studenata sociologije Antifjaka organizirali su projekcije filmova ‘Prayers for Bobby’ i ‘Any Day Now’ te su na Sveučilištu dijelili letke o glasovanju na referendumu izvan mjesta prebivališta i važnosti glasovanja ‘PROTIV’. Studentica prve godine diplomskog studija sociologije i geografije Sveučilišta u Zadru, Barbara Ruža Čirjak održala je predavanje na temu ‘Kako glasovati na referendumu izvan mjesta prebivališta’ kako bi potaknula studentice i studente da se uključe u opća društvena pitanja jer smatra da je izuzetno važno čuti glas studentica i studenata i zaustaviti pasivnost koja je sve više prisutna među studentskom populacijom kada je riječ o tako važnim društvenim pitanjima koja se, uostalom, tiču upravo njih. Drugim predavanjem na temu ‘Zašto glasovati PROTIV’ htjela je potaknuti studentice i studente da razmisle kako bi se osjećali/e kada bi se njima neko pravo pokušalo uskratiti samo i isključivo radi činjenice da ne pripadaju većini. Studentice i studenti uključeni u Inicijativu smatraju da je izuzetno važno razumjeti i poštivati tuđe razlike kako bi međusobno pridonijeli izgradnji boljeg društva koje će se temeljiti na međusobnoj povezanosti, komunikaciji i poštivanju pluralizma. Njihov se aktivizam, ispočetka usmjeren na studentsku populaciju, s vremenom pridružio kampanji ‘JEDNAKOST’ s ciljem organiziranja javih akcija koje su se sastojale u dijeljenju letaka, fotografiranju s plakatom ‘GLASAM PROTIV’ i snimanjem video materijala u kojem se građanke i građani kratko izjašnjavaju zašto će na referendumu glasovati ‘PROTIV’. Cilj javnih akcija bilo je informiranje građana/ki o ljudskim pravima LGBTIQ osoba, te poticanje na izlazak na referendum i glasanje ‘PROTIV’. U razdoblju od 25. studenog do 28. studenog fotografiranje je održano u Perivoju kraljice Jelene Madijevke, te na Narodnom trgu. Tijekom provođenja aktivnosti studentskoj su se inicijativi pridružile građanke i građani i tako proširena Inicijativa uključila se u nacionalnu kampanju „Građani glasuju protiv“.

Inicijativa studenata/ica i građana/ki „Glasaj protiv“- Zadar

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...