Cestitka_Uskrs

Google optužen za kršenje privatnosti u 14 članica EU

Tvrtka Google suočena je s optužbama 14 članica Europske unije (EU) zbog njihovih novih uvjeta korištenja usluga koje omogućavaju korištenje fotografija i komentara korisnika u reklamnom sadržaju.

Naime od 11. studenog Google je započeo novi program Shared Endorsments, koji komentare korisnika o nekom proizvodu te njihovu sliku i profilno ime postavlja kao dio reklamnog sadržaja koji promovira taj proizvod. Program Shared Endorsments uključen je po zadanim opcijama, ali se može isključiti u postavkama.

Prema odvjetniku specijaliziranom za pitanja privatnosti, Simonu Daviesu, takav program krši zakone EU o zaštiti osobnih podataka. Uz njegovu pomoć prijavu su podnijele organizacije za zaštitu osobnih podataka iz 14 država članica EU: Austrije, Belgije, Češke, Danske, Švedske, Norveške, Njemačke, Litve, Nizozemske, Francuske, Španjolske, Italije, Poljske i Slovenije.

Prema Daviesu, jedan od najvećih problema novog Googleovog programa je što korisnici ni na kojoj način ne dobivaju obavijest ili upozorenje da će njihov profil i njihovi komentari biti iskorišteni kao dio reklamnog sadržaja.

Drugi problem je Googleov ”opt-out” mehanizam jer takav sustav funkcionira bez suglasnosti korisnika što se protivi pravilima Radne skupine članka 29. Europske unije koja se brine za pitanja vezana za zaštitu pojedinaca, obradu osobnih podataka i slobodno kretanje istih.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...