Gospodarska zona Crno treba velikog investitora!

Kada je početkom ovog stoljeća dr. Branimir Lokin Gradskom vijeću i Zadranima predstavljao makroekonomski program razvoja Zadra do 2020. godine, euforični su HDZ-ovci uvjeravali javnost da su dobro plaćene vizije realne, da ćemo ubrzo uvoziti radnu snagu i imati gradski proračun od milijardu kuna.

Ono „ubrzo“ je sada, nitko od stranaca ne iskazuje interes za posao u Zadru (osim, kaže vic, Crnogoraca koji su čuli da ovdje nema posla), a gradski proračun već nekoliko godina uporno pada. Među gradskim vijećnicima su se prošlog utorka razvijale i tako smrtno ozbiljne i važne teme današnjeg Zadra kao što su „završni boj s psećim izmetom“ čiji proizvođači možda završavaju u kineskim restoranima, zujali su vijećnicom božićni komarci s krznom, praskale su petarde osobnih i ideološko-političkih obračuna svih sa svima.

Naravno, nezaobilazan je bio i „inspektor Tokić“ i podrazumijevajuće Kalmetine gradele uz Bajićev apartman. O novim strateškim vizijama nitko se ne usuđuje govoriti, a stare kao da bi svi htjeli zaboraviti.

 

‘Hidrogenska bomba’

Negdje u dubokoj sjeni i daleko od sanjane milijarde, ostao je rebalans proračuna kojim je ovogodišnja gradska blagajna, umanjena za 15,5 milijuna, spala na 348 milijuna kuna. Kada je od tog proračuna Omerka Šarić Frantin oduzela državnu potporu, ostao je prihod od 300 milijuna, ali je potom zbrojila sve rebalansirane stavke dolazeći do 30-ak milijuna kuna skresanog proračuna.

To je nazvala strukturnim poremećajem proračuna, nepotrebnim rezanjem nekih razvojnih projekata čime se iz razvoja u potrošnju i održavanje „hladnog pogona“ premjestilo 20 milijuna kuna. Gradonačelnik Božidar Kalmeta je, još jednom, zatražio opću političku suglasnost i oko famozne Gospodarske zone Crno.

Kalmeta je konstatirao da je riječ o zastarjelom i prevladanom konceptu, te da više nije moguće isparcelirati zonu i čekati brojne manje ili veće investitore, pa je najavio izradu materijala kojim bi se investitore po svijetu vabilo na dolazak u Crno. Da bi GZ Crno bila realizirana, Zadru je potrebna „hidrogenska bomba“, a ne ionako umirući gospodarski sitnež.

– Moramo pronaći jednog velikog investitora, nekakav cargo centar ili nešto drugo, koji će poslužiti kao magnet svima ostalima. Time bi Grad znao što će se događati, a ne bismo bili u situaciji da u infrastrukturu uložimo 100 milijuna kuna i da potom čekamo – smatra Kalmeta, koji očekuje suradnju svih stranaka u osmišljavanju novog koncepta GZ Crno.

Inače, nakon ulupanih godina, projekti za izgradnju infrastrukture će biti gotovi. Uskoro.

 

Kalmeta: Koalicija nije upitna!

– Očigledno je da postoje određeni šumovi koje moramo riješiti, pa ćemo ovih dana sjesti s našim koalicijskim partnerima i razgovarati o ukupnim međusobnim odnosima, jer smo u koaliciji i na gradskoj i na županijskoj razini. Funkcioniranje koalicije nije upitno – kaže gradonačelnik Božidar Kalmeta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...