Gotovina: “Ja sam uvijek bio slobodan…”

Prekrasno. Počašćen sam. Hvala svima. Lijepo mi je tu, zajedno s vama. Imamo i lijep dan. Kako se osjećam na slobodi i je li mi brzo prošla godina dana? Pa, ja sam uvijek bio slobodan, u tek nekoliko rečenica obratio se general Ante Gotovina novinarima točno 365 dana nakon oslobađajuće presude kojom je 16. 11. 2012. oslobođen optužbi Haškog suda.

U nekadašnjoj koncertnoj dvorani Kneževe palače Zadrani su, tako, jedini u Hrvatskoj imali priliku zajedno s njim obilježiti obljetnicu toga povijesnog događaja. Nasmijan i dobro raspoložen Gotovina se, usput, prvi put u javnosti pojavio s obitelji, uz suprugu Dunju društvo su mu činili sin imenjak Ante i kćerka Ana.

Pod ‘kapom’ Zadarske županije priređen je prigodni program uz sudjelovanje učenica i učenika završnih razreda Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn, koji su se predstavili pravom malom modnom revijom i potom pjesmom, a ugođaj je izvrsnim ‘a cappella’ izvedbama popularnih dalmatinskih skladbi upotpunila klapa Munita.

No, glavna tema zbivanja bila je ipak izložbu fotografija i umjetničkih slika pod jedinstvenim nazivom- Sloboda. U povodu godišnjice oslobađajuće presude hrvatskim generalima izloženo je točno 30 fotografija sa svečanog dočeka generala Ante Gotovine u Zadru i Pakoštanima, kao i 20 slika nastalih lani u lipnju u sklopu Međunarodne likovne kolonije Jadertina.

U ulozi domaćina dvostruku multi-izložbu prigodnim je slovom, podsjećajući na značaj slobode i protekle godine dana za budućnost hrvatskog naroda, u ime organizatora otvorio župan Stipe Zrilić, dok je Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja, također suorganizatora uz Grad Zadar, pozdravni govor završila – u suzama.

Ispričala se nazočnim uzvanicima, brojnim gostima i prisutnim umirovljenim braniteljima ‘zbog puštenih emocija budući’, kako je rekla, ‘za nju je u životu nakon Oluje upravo izlazak naših generala na slobodu najveći događaj’.

Predstavnik županijskih branitelja, bliski prijatelj i kum generala, brigadir Željko Dilber, uručio je Anti Gotovini dar braniteljskih udruga- umjetničku sliku autora Marija Tomasa na kojoj motivom dominira lik Svetog Oca Ivana Pavla II iznad Foruma i Sv. Donata.

Prigodan dar generalu u mirovini predao je kao dobrodošlicu i Božidar Kalmeta. U ime Grada Zadra poklonio je pak unikatnu i rukom izrađenu repliku nalivpera u maslinovom drvu.

Na otvorenju izložbe u subotu ujutro prikazan je, na žalost na premalom LCD televizoru, što je možda i jedina zamjerka priređivačima, i kratki film o prošlogodišnjem svečanom dočeku generala na Narodnom trgu koji je tada snimio Leonardo Lisica.

Publika u narednim tjednima ima priliku ponovno vidjeti i oslikano platno -9×2 metra -s likom generala što su ga u Međunarodnoj koloniji napravili uz potporu udruga branitelja, a koje je lani bilo izvješeno na Gradskoj straži ususret blagdanu Sv. Krševana.

Na Poljani Šime Budinića, u tijesnoj i prepunoj koncertnoj dvorani Kneževe palače koja je i sama simbol kulturocida i stradavanja u Domovinskom ratu umirovljenog generala Gotovinu dočekali su ne bez ponosa mnogi Zadrani, ali uz stisak ruke i zagrljaj brojni suborci, prijatelji, poznanici, naravno i neizbježni sudionici aktualnoga političkog i društvenog života.

U Den Haagu je- podsjetimo-  na isti datum 2012. Žalbeno vijeće Haškog suda izreklo oslobađajuću presudu za generala Antu Gotovinu i Mladena Markača. Sudac je naredio da se generali odmah oslobode, a pala je teza o zločinačkom pothvatu s ciljem uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine silom ili prijetnjom sile, kao i ona o zapovjednoj odgovornosti i prekomjernom granatiranju Knina, Obrovca, Gračaca i Benkovca.

Dvojicu hrvatskih generala Antu Gotovinu i Mladena Markača Haški je sud prethodno, 15. travnja 2011., proglasio krivima i osudio na 24 i 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u RH.

Dio pozdravnog govora Ante Gotovine u Zadru  24. 11. 2012.

– Dragi prijatelji, sve je u našim rukama. Budimo lučonoše nade, danas kada stojimo na pragu velike europske obitelji s vjerom u sebe i svoje mogućnosti. S takvim stavom uspjeh neće izostati. Naša mala Hrvatska puno je postigla tijekom zadnje dvadeset dvije godine. Ne dopustimo glasnicima malodušja da svrnu naš pogled s onoga što nam je cilj, snažna europska Hrvatska. Neka se u Lijepoj našoj svaki građanin budi s uvjerenjem da je ovo zemlja u kojoj će ostvariti svoje snove: biti novi Luka Modrić u nogometu, maestro Šutej u glazbenoj umjetnosti, Ivan Meštrović u likovnoj umjetnosti, Nikola Tesla u znanosti. Dragi građani moga Zadra, naše Hrvatske, sve je pred nama. Sve ovisi o nama…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...