Inspekcija obustavlja rušenja do završetka postupka legalizacije!

Kako smo nedavno ukazali na veliki gradski komunalni problem odnosno činjenicu kako su na području grada Zadra i Zadarske županije brojni naši sugrađani izloženi samovolji manjeg broja privatnih poduzetnika, najčešće onih koji se bave ugostiteljstvom u sklopu stambenih zgrada, pokazalo se kao i u većini slučajeva da je ukazivanje na ovu problematiku, a kamoli njezino rješavanje zapravo samo “borba s vjetrenjačama”. Naime, takvi ugostitelji vrlo često osim što ugrožavaju komod življenja stanara stambenih jedinica ponad svog poslovnog prostora, zatvaranjem prolaza do ulaza zgrade svojim ugostiteljskim inventarom, glasnom glazbom ili primjerice neadekvatno riješenim sustavom ventilacije ujedno i ugrožavaju sigurnost stanova na prvim katovima, statiku same zgrade svojim samovoljnim preinakama prostora za kojeg vrlo često ne plaćaju pričuvu, ali i smanjuju vrijednost nekretnina ponad svog objekta.

Kako smo imali prigodu zamijetiti, svi dugogodišnji napori pojedinaca da se na ovom polju, u kojem “bitku” vode stanari protiv ugostitelja, komunalnog redarstva i građevinskog inspektorata,  bilo što pomakne nabolje, bili su uzaludni. “Bitke” su  unaprijed bile osuđene na propast. Zašto?  Prema svemu sudeći zbog nesređenog sustava djelovanja unutar samog komunalnog redarstva i građevinskog inspektorata, ali i zbog zakonskih normativa koji su u ovakvim slučajevima tragični, da ne kažemo “glupi”. Pasivno redarstvo i građevinski inspektorat, sporost rješavanja predmeta samo su neki od razloga koji pojedincu dopušta da terorizira većinu sa svim zakonskim pravima. Primjeri ugrožavanja imovine u bilo kojem smislu na svim područjima grada su brojni, počevši od samog prostora Poluotoka gdje stanari muku muče s “uglednim” vlasnicima restorana i kafića.

Restoran Il Padrino (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)

Stanje nije bolje ni na području preko mosta. Jedno od takvih naselja su, kako smo nedavno i pisali, i nekada “elitni” Petrići na Belafuži. Naime, dovoljno je proći glavnom ulicom da bi se primijetile nelegalno postavljene nadstrešnice ponad nelegalno uzurpiranog javnog dobra ispred zgrada za potrebe terasa, odnosno ugostiteljskog inventara. Mnogi su vlasnici betonirali zelenu površinu u korist svog, privatnog kapitala, a ujedno ih i ostaklili kako bi tijekom cijele godine imali bolji promet, odnosno zaradu. Tim betoniranjima i ostakljivanjima osim što su zauzeli javnu površinu, uništili zelenilo istovremeno su bezobrazno zagradili prolaze stanarima zgrada u sklopu kojih se nalaze te ih uklopili u svoj poslovni prostor. Naime, sve prijave i prigovori stanara gradskom komunalnom redarstvu na čelu s pročelnikom Jurom Zekanovićem uglavnom počinju i ostaju na prijavama i tek ponekom izlasku redara na teren te utvrđivanju činjeničnog stanja. Stanari se godinama uzaludno bore protiv “vjetrenjača”, ali kako ističu vrijeme je da se ovakvim radnjama i samovolji pojedinaca konačno stane na kraj. Prema zakonima RH nitko ne smije postavljati opremu i uređaje niti vršiti preinake na vanjskim dijelovima zgrade ako za to nema suglasnost ostalih suvlasnika, odnosno odobrenje nadležnog tijela za urbanizam. Ukoliko ne postoje elementi za postupanje nadležnih tijela po službenoj dužnosti, stanari svoje pravo mogu ostvariti jedino pokretanjem postupka pred nadležnim sudom, što je zapravo žalosno, ali to je Zadar, odnosno Hrvatska.

Sam jedan od  takvih primjera je i Caffe bar “Diana” na Putu Petrića 43 c, u vlasništvu Šime i Nedjeljke Šopić s kojim stanari ulaza 43 c i 43 d već godinama vode bitku oko javne površine koju su vlasnici navedenog objekta bespravno uzurpirali. Jedan od stanara koji je želio ostati anoniman ( podaci poznati redakciji) istaknuo je nezadovoljstvo radom gradskih, ali i državnih službi na ovom slučaju koji zasigurno nije jedini na našem gradskom području.

– Vlasnici navedenog kafića su uzurpirali i uništili kolnik uz našu zgradu, odnosno ulaze 43 C i D u površini preko 60 metara četvornih tako da su stanarima onemogućili obavljanje bilo kakvih građevinskih i sl. radova s istočne i sjeverne strane fasade, ugrozili normalno funkcioniranje zgrade jer su se konzolama pričvrstili na zidove navedenih ulaza, postavili aluminijske stijene i staklo te aluminijsku nadstrešnicu kojima ugrožavaju sigurnost stanova na prvom katu oba ulaza. Na ovaj način onemogućeno je stanarima postavljanje građevinske skele za intervencije na fasadama, olucima i krovu ove dvije zgrade. Osim toga, zatvoren je i kanal za oborinske vode te su tako istu preusmjerili na prometnicu. Vlasnici ovog kafića imaju lokal površine 60 metara četvornih u sklopu ulaza 43 c te su naknadno kupili i 18 metara četvornih u sklopu ulaza 43 d. Sve navedeno nastalo je spajanjem ova dva lokala na način uzurpiranja kolnika, proširenja lokala, otvaranjem novih nosivih zidova na fasadi zgrade 43 d čime je ugrožena stabilnost i statičnost ove zgrade, odnosno oba ulaza sa po osam stambenih jedinica. Vlasnici ove zgrade s vlasnicima navedenog kafića imaju i problem naplate pričuve, a koja je zakonska obveza za sve stanare RH. Vlasnici kafića dodatno onemogućavaju životne uvjete stanara u ovim zgradama postavljajući barski stol sa stolicama na prolazu uz zgradu kojim zatvaraju taj prolaz te je istima do ulaza u vlastite stanove nemoguće ući, odnosno proći, kao i invalidima te majkama s dječjim kolicima do ugibališta za invalide. Osim toga, zbog probijanja stanara na prolazu česte su i konfliktne situacije između njih i vlasnika kafića, te ponekad i gostiju, istaknuo je jedan od stanara iz spornih ulaza.

Još sredinom 2012. godine na inicijativu stanara  Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja izdalo je rješenje o uklanjaju sporne aluminijsko-željezne konstrukcije nadstrešnice istog kafića o trošku vlasnika Šopića. No, ista nije uklonjena jer su vlasnici kafića podnijeli zahtjev za legalizaciju iste gradskom Upravnom odjelu za provedbu dokumenata i prostornog uređenja i građenja, pročelnici Mariji Pavlović Palčok.

Ivana Dadić (Foto: Žeminea Čotrić / Antena Zadar)– Iz odjela za izdavanje dozvola je potvrđeno da je investitor Nedjeljka Šopić podnijela zahtjev za legalizaciju nadstrešnice 28. prosinca 2012. godine, no rješenje još nije izdano jer je postupak u tijeku. Provedba rješenja o uklanjanju koju je izdalo Ministarstvo graditeljstva nije u nadležnosti Grada Zadra, niti na bilo koji način ograničava mogućnost podnošenja zahtjeva za legalizaciju. Caffe bar ”Diana” ima 31 metar četvorni u zakupu tijekom cijele godine po cijeni od 34 kune po metru četvornom mjesečno, te uredno podmiruje svoje obveze. Za rušenje ilegalnih građevina nije nadležan Grad Zadar, već Ministarstvo graditeljstva, odnosno građevinska inspekcija. Stanari eventualnu odštetu od vlasnika kafića mogu potraživati pred sudom, u privatnoj tužbi. Na cijelom području RH se provode važeći zakoni i propisi, te je za nezakonitu gradnju nadležno Ministarstvo graditeljstva, kazala je Ivana Dadić, viša stručna suradnica za informiranje u Gradu Zadru.

Pitamo se kakvi su to hrvatski zakoni, s obzirom da navedena nadstrešnica ulazi u privatno vlasništvo stanara ulaza 43 c i 43 d, te kako je uopće moguće da se takav objekt legalizira te na taj način ne ispuni rješenje Ministarstva graditeljstva? Naime, i zadarski građevinski inspektori su nam potvrdili da ukoliko Grad Zadar legalizira spornu nadstrešnicu, rješenje o rušenju Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja prestaje važiti, odnosno “pada u vodu”?!

– Ministarstvo graditeljstva kontinuirano uklanja bespravno sagrađene objekte, a isto tako dužan je to učiniti i vlasnik koji je dobio rješenje o izvršenju. Kao što je na početku mandata ministrica Anka Mrak Taritaš najavila, uklanjanje bespravne gradnje provodit će se u tri faze. Prvu fazu čine objekti koji se iz bilo kojih razloga više ne koriste, a čiji su se vlasnici oglušili na bezbrojna upozorenja iz Ministarstva i nisu podnijeli zahtjev za legalizaciju do 31. prosinca 2012. godine, te objekti koji su bespravno građeni nakon 21 lipnja 2011. godine. U drugoj fazi rušit će se objekti koji se povremeno koriste (najčešće vikendice). U posljednjoj fazi rušit će se sve preostale bespravno izgrađene građevine. Prema tome, navedena gradnja ne predstavlja prioritet u uklanjanju. Također, kao što smo Vam i odgovorili sukladno Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama u slučaju da je investitor podnio zahtjev za legalizacijom do 31. prosinca 2012. Građevinska inspekcija obustavlja postupak do završetka postupka legalizacije. To znači da u tom razdoblju neće uklanjati taj objekt., kazala je glasnogovornica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Đurđica Čočić.

Rušenje kuće, bager

S obzirom da očito bilo kakva nelegalna gradnja, osim zgrada ili kuća  ne predstavlja prioritet u uklanjanju, kako kaže glasnogovornica Čočić, možemo zaključiti kako će samovolja brojnih ugostitelja i dalje vladati našim prostorima što “običnim” stanarima govori kako su im prava na razini napuštenih životinja na području istog grada, pa možda čak i gora.

Kako smo prije nekolko dana pisali, početkom ove godine stanari ova dva ulaza, dakle stanari 16 postojećih i ugroženih stambenih jedinica uložili su i predali prigovor nadležnom gradskom Upravnom odjelu za provedbu dokumenata i prostornog uređenja i građenja, pročelnici Mariji Pavlović Palčok u kojem zahtijevaju utvrđivanje činjeničnog stanja, odbijanje legalizacije proširenja kafića i postavljene nadstrešnice te ispunjavanje postojećeg rješenja za rušenjem sporne nadstrešnice od strane Ministarstva graditeljstva. Zapravo traže da se ilegalno sagrađeno sruši i dovede u prvobitno stanje čime bi se omogućilo normalno funkcioniranje i održavanje ove zgrade, odnosno ova dva ulaza. Odgovor još uvijek čekaju.

– Građevinska inspekcija u slučajevima bespravne gradnje donosi rješenje o uklanjanju u kojem naređuje investitoru ili vlasniku da ukloni bespravnu gradnju. Ukoliko on to ne učini uklonit će ga ugovorna tvrtka Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Građevinska inspekcija zbog složenosti posla ne najavljuje unaprijed uklanjanje bespravne gradnje, nego na sam dan uklanjanja šalje informaciju medijima. Navedena nadstrešnica se ni nakon godine dana od rješenja o rušenju još nije uklonila ( odnosno do predaje zahtjeva za legalizaciju ) zbog velike količine bespravne gradnje, a građevinska inspekcija vrši uklanjanje sukladno prioritetima, istaknula je Čočić.

Dakle, stanarima ove priče, koja je samo jedna od mnogih zadarskih priča, sada ostaje samo čekati rješenje gradskog Upravnog odjela za provedbu dokumenata i prostornog uređenja i građenja, pročelnice Marije Pavlović Palčok o (ne)legalizaciji ovog objekta.  Nakon toga će isti konačno odahnuti od teroriziranja pojedinca ili će poparati “nepotrebno ispisano” rješenje Ministarstva graditeljstva  te ga možda upotrijebiti za neku drugu korisniju svrhu. Nakon toga, jedini logičan slijed, kako najavljuju stanari ove zgrade, bit će pokretanje sudskog spora protiv ovog ugostitelja, Grada Zadra te Ministarstva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...