Grgurović u ordinaciju, Kasap među pročelnike

Bivši zamjenici gradonačelnika Dražen Grgurović i Darko Kasap do kraja ove godine imaju pravo na dogradonačelničke plaće, a potom će se Grgurović vratiti u vlastitu ordinaciju opće prakse odakle je i došao u politiku, dok će Kasap u najavljenom kadrovskom preustroju gradske uprave zauzeti jedno od pročelničkih mjesta.

Dražen Grgurović je prošlih šest mjeseci odrađivao protokolarne obveze i uglavnom odrađivao posao vezan uz turizam i turističku sezonu, a nakon što je nedavno promovirao svoju knjigu “Doktor na otoku”, do kraja godine planira vratiti se u ordinaciju i nastaviti s radom kao liječnik opće prakse.

– U ordinaciji radi jedna liječnica, pacijenata imamo i bit će posla za oboje. Zasada su mi svi planovi vezani uz profesiju, mislim da sam profesionalnu politiku zauvijek napustio – kaže Grgurović. – U proteklih pola godine intenzivno sam sudjelovao u realizaciji komunalnih projekata koji su prethodno bili u mojoj nadležnosti. Riječ je o izgradnji kanalizacijskog i sustava odvodnje.

Uskoro će biti raspisani natječaji za pročelnička mjesta i planiram se javiti za jedno od tih mjesta – kaže Kasap ne precizirajući koji ga to upravni odjel zanima iako nije teško zaključiti kako bi se moglo raditi o komunalnim djelatnostima. Upravo bi komunalne djelatnosti mogle biti “najizloženije” dugo očekivanom preustroju gradske uprave, ali i gradskih poduzeća.

Mada Grgo Peronja i Tomo Matek, direktori “Odvodnje” i “Vodovoda”, tvrde da s njima još nikakav razgovor nije obavljen, te da nemaju nikakvih službenih informacija, moguće je spajanje ta dva komunalna poduzeća u stopostotnom, odnosno većinskom vlasništvu Grada Zadra.

S jedne se strane radi o intenciji Vlade koja bi htjela okrupniti komunalna poduzeća, prvenstveno ona zadužena za vodovodizaciju i odvodnju, i izbjeći praksu da i općine koje to sebi ne mogu priuštiti osnivaju komunalna poduzeća i pogone. Istodobno, procjenjuje se da bi tako “nabildane” komunalne tvrtke lakše dolazile do prijeko potrebnih sredstava europskih fondova za projekte teške i po nekoliko desetaka milijuna eura.

Iako nitko ne govori o obveznom “fuziranju”, dođe li do objedinjavanja “Vodovoda” i “Odvodnje” ,tom bi velikom komunalnom poduzeću trebale biti priključene i postojeće tvrtke s istom djelatnosti s područja Zadarske županije. Okvir: Pravašima otoci i zaštita okoliša? HDZ i HSPAS još uvijek pregovaraju oko pročelničkih mjesta, a vrlo je vjerojatno da će bez funkcije ostati dosada prvi čovjek Upravnog odjela za otoke i poljoprivredu Ivica Katić.

Razlozi su dvostruke prirode: Katić je u gradsku upravu stigao kao član HSS-a, ali je u unutarnjim stranačkim previranjima ostao bez članske iskaznice, a nakon što su „seljaci“ ispali iz koalicije nije postao ni član HDZ-a, pa je ostao bez “političkog zaleđa”. S druge strane, HSPAS je, među ostalim, na popis svojih želja uvrstio upravo novoformirani upravni odjel koji će se baviti razvitkom otoka i zaštitom okoliša. Očekuje se da će Katić ostati u gradskoj upravi kao zamjenik nekog od budućih pročelnika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...