HDZ tvrdi da izmjene Zakona o javnoj nabavi potiču korupciju

Zastupnici HDZ-a žestoko su se usprotivili prijedlogu izmjena i dopuna zakona o javnoj nabavi jer smatraju da, umjesto da spriječi, potiče zloporabu i korupciju u javnoj nabavi, dok iz SDP-a navode kako će se tim prijedlogom olakšati javna nabava onima koji je provode, ali i priznaju da treba preispitati neke nedoumice.

O važnosti javne nabave za hrvatsko gospodarstvo govori podatak da je u 2012. bilo sklopljeno ugovora o javnoj nabavi u vrijednosti oko 40 milijardi kuna.

Donijeti predloženi zakon o javnoj nabavi jednako je kao da donesete zakon u prometu u kojem se dopušta vožnja od 2,5 promila i očekujete da neće biti karambola, kazao je Goran Marić (HDZ) komentirajući zakonski prijedlog kojim je povećan prag za procijenjenu vrijednost nabave do kojeg ne postoji obveza primjene Zakona o javnoj nabavi i to na 200 tisuća kuna za robe i usluge te 500 tisuća kuna za radove.

Njime se otvara i mogućnost zajedničke nabave putem središnjeg tijela za javnu nabavu osnovanog u drugoj državi članici Europske unije. Iz Kluba SDP-a smatraju da neka ponuđena rješenja treba popraviti u drugom čitanju, no iz HDZ-a i HDSSB-a smatraju da zakonski prijedlog treba povući, a Hrvatski laburisti ističu kako je u njemu lakše pobrojiti ono što je dobro nego što je loše.

Ne slažem se da će ljudi jedva dočekati taj zakon kako bi stavili prste u pekmez, rekla je Nada Turina Đurić (HNS) i dodala da je osupnuta HDZ-ovim i drugim sumnjama u elementarno poštenje lokalnih čelnika u postupcima javne nabave, za što, kaže, nema razloga jer će se pooštriti kontrole i revizije. Govori se o nedostatku investicija, a sad se sve gleda sa stajališta potencijalnog lopovluka. Zna se tko je stvorio klimu da je svaka namjera lopovska, dodao je Jozo Radoš.

Predsjednik Odbora za gospodarstvo Igor Rađenović (SDP) najavio je da će zakonski prijedlog ići u drugo čitanje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...