Hrvatska s igračem više nije uspjela slomiti Island

Hrvatska je na Islandu odigrala 0:0, nastavila je s bezidejnom igrom iz Štimčeve ere i za Brazil će ‘krvariti’ u Zagrebu u utorak.

 

Iličević ‘nije došao’

Nisu se obistinile prijetnje polarnim uvjetima za igru; zaleđenim travnjakom, snijegom do koljena, orkanskim vjetrom… Igralo se na besprijekorno uređenom igralištu, po prohladnom vremenu i nimalo sjevernjačkom ambijentu. Islandska publika u utakmici stoljeća njihove reprezentacija napravila je sjajan, gotovo južnjački ambijent, bodrila gromoglasno svoju momčad cijelim tijekom utakmice.

I čini se kako su grlati Islanđani na tribinama, kao i čvrsti Larsovi momci na terenu, uspjeli u naumu, potpuno su zakočili Hrvate. Ničime Hrvatska u Reykjaviku nije u igri djelovala uvjerljivije nego u Glasgowu, s tim da ovdje barem nije primila gol.

Ali, dojam je u prvih 45 minuta bio sirotinjski, nimalo nalik reprezentaciji koja si utvara da može igrati zapaženu ulogu na SP-u.

Sve uzbudljivo u prvom poluvremenu dogodilo se u prve dvije minute. Najprije je Mandžukić sjajno dodao Duduu, a oštrica slavnoga golgetera kao da je otupila. Iz ovakvih šansi nekada je zabijao zavezanih očiju.

Odmah u sljedećem napadu veliki propuh u našoj obrani, Finnbogason je bio u čistoj šansi, ali ukazao se Joe Šimunić i spriječio siguran pogodak. Ostatak prvoga dijela protekao je u ravnopravnoj borbi, u kojoj su Hrvati napadali samo Ćorlukinim dijagonalama na Perišića, a svaki njegov centaršut bio je plijen vratara.

Dudu je zaigrao iza Mandžukića i ostao nedorečen, Luka Modrić i Rakitić nisu iskreirali mnogo, a u jednom trenutku prvoga poluvremena lopta je čak došla i do Iličevića. Baš kad smo pomislili da je Kovačev joker ostao u hotelu, Ivo je krenuo silovito prema golu Islanda, a jedan viking otpuhnuo ga je kao leptirića. Taj izum s Iličevićem neodoljivo je podsjetio na ono Štimčevo postavljanje Radoševića u Bruxellesu. Nije donio baš ništa dobroga…

 

Zicer na kraju

U završnici prvoga poluvremena peh je zadesio Islanđane. U kontranapadu Kolbeinn Sigthorsson uganuo je gležanj i iznijeli su ga na nosilima. Centarfor Ajaxa izgubljen je za utakmicu u Zagrebu, vjerojatno i na dulje vrijeme. Umjesto njega ušao je 35-godišnji Eidur Gudjohnsen. Sreća se nasmiješila našima u 50. minuti, krasnu je loptu odigrao Rakitić za Perišića, na 17 metara srušio ga je Skulason i dobio crveni karton.

I odmah smo imali prilika, ali Islanđani su imali sjajnog vratara. I kako je vrijeme prolazilo sve su manje znali naši kako nešto napraviti, iako je veliku priliku imao Perišić. Pravu igru nisu ni pronašli i ostalo je 0:0, pa će se za odlazak za SP u Brazilu odlučivati u zagrebačkih 90 minuta. No, ne možemo se oteti dojmu da smo propustili veliku priliku i da ćemo strepiti u utorak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...