Hrvatska sve dalje od obećane zemlje

Prema indeksu blagostanja koji svake godine izračunava britanski Legatum institut, Hrvatska je u odnosu na prošlu godinu pala za tri mjesta i trenutno je 53. na listi od 142 države svijeta. U spektru pokazatelja koji mjere različite aspekte kvalitete života najbolje kotiramo u zdravlju (36. mjesto), a najslabiji smo prema društvenom kapitalu (113. mjesto).

Otkada je londonski institut počeo mjeriti blagostanje, od 2009. godine, promatrajući različite aspekte života – od gospodarstva i osobnih sloboda do obrazovanja i društvenog kapitala – Hrvatska se nalazila na silaznoj putanji. S respektabilne 39. pozicije spustila se na 53. mjesto ljestvice koju čine 142 zemlje.

Dok smo na svjetskoj razini još uvijek relativno visoko rangirani, u europskom okruženju smješteni smo na donjem dijelu ljestvice. Po kvaliteti života prestigla nas je većina tranzicijskih zemalja, a iza nas su samo još ex-yu zemlje (s izuzetkom Slovenije), Grčka, Rumunjska, Rusija i Ukrajina.

Najveći pad unutar općeg indeksa, za čak 55 mjesta, Hrvatska je zabilježila u podindeksu društveni kapital koji ocjenjuje socijalnu svijest građana. Ovaj podatak pokazuje da je u godinama recesije došlo do velikog pada povjerenja te da se u borbi za egzistenciju ljudi sve manje brinu jedni za druge.

Značajan pad (za 25 mjesta) zabilježen je u ekonomskom podindeksu, što je posljedica dugotrajne recesije koja se najsnažnije očituje u padu izvoza i lošem stanju na tržištu rada.

Hrvatska je najbolje rangirana na području zdravstva (36. mjesto) i sigurnosti (38. mjesto).

Vodeća na svjetskoj ljestvici blagostanja je Norveška, ispred Švicarske i Kanade. Među prvih deset zemalja još su Švedska, Novi Zeland, Danska, Australija, Finska, Nizozemska i Luksemburg.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...