Hrvatskoj u dvije godine 66 milijuna eura za mlade

Među liderima zemalja EU koji su se jučer okupili u Parizu na 2. konferenciji o zapošljavanju mladih hrvatski premijer Zoran Milanović pojavio se kao neslavni “brončani”: kao predstavnik zemlje koja, nakon Španjolske i Grčke, ima najveći postotak nezaposlenosti među mladima.

Prema posljednjim podacima Eurostata, u Hrvatskoj je u rujnu na burzi rada bilo 76.000 mlađih od 25 godina. U postocima, nezaposlenost mladih u Hrvatskoj iznosi 52,8%, a u Grčkoj i Španjolskoj je oko 57%. Prosjek u čitavoj Uniji je 23,5 posto. Ukupno 23 šefova država i vlada odazvalo se pozivu francuskog predsjednika Françoisa Hollandea na konferenciju koja je nastavak prve održane u srpnju ove godine u Berlinu.

Premijer Milanović uoči početka konferencije, koja je još trajala u vrijeme zaključenja ovog izdanja, nije davao izjave, a ujutro je na ministarskom dijelu konferencije sudjelovao i Mirando Mrsić koji će masovnu nezaposlenost mladih Hrvata pokušati smanjiti uz pomoć programa EU zvanog “Jamstvo za mlade”.

Hrvatska iz tog programa može dobiti 37 milijuna eura u 2014. i 29 milijuna eura u 2015., a cilj je programa ponuditi mladim nezaposlenim građanima posao, dodatno obrazovanje ili stažiranje u roku od četiri mjeseca od završetka školovanja ili od prijave na burzu rada.Prema Mrsićevim riječima, najveći je izazov u tome kako taj novac potrošiti kvalitetno, odnosno izbjeći mogućnost da mladi nezaposleni tu pomoć shvate kao jednokratnu isplatu nakon koje i dalje ostaju bez šanse za posao.

– Nitko ne želi bacati novac u vjetar jer onda nećemo imati ništa, a mladi će ostati nezadovoljni – rekao je Mrsić s kojim je na prijepodnevnom dijelu konferencije sudjelovala i ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ankica Paun.Talijanski premijer Enrico Letta, u čijoj zemlji nezaposlenost mladih iznosi 40,4%, rekao je da sudionici konferencije imaju zadatak “uhvatiti bika za rogove”. Za mnoge je to problem koji divlja i koji je teško primiriti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...